Відкритий Університет Реформ розповідає про інформаційну гігієну

October 26, 2022

Привіт, друзі! 

Натхненні суботніми лекціями від експертів з медійного права – Ігоря Розкладая, заступника директора, головного медійного експерта Центру демократії та верховенства права і Тетяни Авдєєвої, юристки Лабораторії цифрової безпеки – спішимо до вас з корисною публікацією про інфогігієну!

А чи знали ви, що неправдиві та/або маніпулятивні новини не обмежуються терміном “фейк”? Щоб грамотно оперувати поширеними у медіапросторі поняттями, фейкові новини не варто ототожнювати з такими явищами, як: misinformation, disinformation, malinformation. Не знаєте, яка між ними різниця? Тоді давайте хутчіш розберемося!

  • Misinformation – це завжди неправдива, але не завжди шкідлива інфомрація. До цієї категорії можемо віднести меми, відредаговані фото в інстраграмі тощо. 
  • Disinformation – не лише неправдива, але й шкідлива інформація. Наприклад, твердження про “спецоперацію” в Україні. 
  • Malinformation – шкідлива, але не завжди неправдива інформація. Наприклад, дитяче порно, порушення авторського права тощо. 

Також хочемо нагадати про три основні поради, як не натрапити на гачок брехні або не поширювати її самостійно. 

  1. Завжди перевіряйте інформацію. Не ширте сумнівне у маси.
  2. У разі виявлення неправдивого контенту – виправляйте його, поширюючи дописи та/або відео з поясненнями.
  3. Цитуйте джерела і час публікації при поширенні певного контенту, адже актуальна вчора новина – сьогодні вже ніщо інше, як маніпуляція.

Продовжуємо боротьбу на інформаційному фронті!
Слава Україні!