ВУРівці дізнались про реформу армії та ухвалення законів у ЄС

December 12, 2016

10 грудня відбувся черговий, вже 13 лекційний день у Відкритому університеті реформ. Студенти прослухали одразу дві лекції на різні теми. Андрій Загороднюк, керівник офісу реформ Міністерства оборони України, розповів про реформу Збройних сил. А Ганна Базіло та Володимир Гушулей, представники Асоціації українських випускників Коледжу Європи, розповіли про те як працюють європейські керівні установи та порядок ухвалення рішень у них.

З лекції Андрія Загороднюка ВУРівці дізналися про зміни у ЗСУ та роботу реформаторів у рамках Офісу реформ Міністерства оборони.

«Комітет реформ поєднує кілька сторін: керівників Міноборони та Генштабу, експертів НАТО та країн-членів Альянсу, цивільних консультантів та експертів, штатних співробітників і волонтерів. Цей комітет підпорядковується не системі Міноборони, а міністру напряму, тож діє більше незалежно», – наголосив експерт.

Що ж до самої реформи, є кілька напрямів перетворень у ЗСУ. Це IT-сфера, система закупівель, медичне забезпечення та харчування. Хоча IT-сфера впливає на всі напрямки реформи, адже робить можливими і електронні закупівлі, і покращення логістики, і якісні зміни у медичному забезпеченні. Однак актуальними є і інші зміни.

«Система закупівель зараз недосконала, тож ми працюємо, щоб наблизити її до європейських стандартів. Для розвитку медичної служби передбачається підвищити якість медичного забезпечення і змінити систему медичної допомоги: наприклад, забезпечити можливість евакуації поранених з поля бою. А проблема харчування полягає в тому, що норми у нас встановлені ще в 60-х, тож потребують зміни», – пояснив Андрій Загороднюк.

Ганна Базіло та Володимир Гушулей розповіли, як ухвалюються рішення у Європейському Союзі. ЄС має дві схеми прийняття рішень, які відрізняються від традиційного голосування в національних парламентах.

«Звичайна законодавча процедура передбачає голосування у першому та другому читаннях, а далі проходять погодження або третє читання. Але є і особлива законодавча процедура: спочатку проходять консультації щодо рішення, узгодження з усіма членами. Потім комісії ЄС і Рада ЄС приймають рішення самостійно. І насамкінець Європейська комісія ухвалює своє рішення», – зазначили експерти.

Також лектори провели тренінг, щоб показати схему роботи ЄС. Учасники ВУР моделювали обговорення законодавчої пропозиції Єврокомісії до Європейського парламенту та Ради. Кожен ВУРівець представляв на модельному саміті одну із країн ЄС та висловлювати пропозиції відповідно до планів своєї країни. Учасники мали переглянути механізм призупинення безвізового режиму для громадян третіх країн. Обговорення були енергійними та активними, і, за оцінкою, організаторів, справді нагадували засідання робочих груп.

Втім, попри кардинально різні позиції щодо формату законопроекту, сторони змогли досягнути компромісу та «ухвалити» законопроект.