Субота децентралізації: як пройшов черговий навчальний день ВУР

October 27, 2021

Знаєте з чого складається традиційна ВУРівська субота? З тесту за матеріалами для підготовки, який ВУРівці вивчали протягом тижня. Потім до ВУРівців приходять гості-лектори (зазвичай два або навіть три), які розповідають про особистий досвід реформування і відповідають на питання учасників.

Такою і видалася перша традиційна субота для ВУРівців. Почали з, мабуть, найвідомішої реформи в Україні – децентралізації. Спочатку Сергій Замідра, перший заступник голови Всеукраїнської асоціації громад, розповів про реформу децентралізації з їхнього погляду. Учасники рефлексували щодо особистого досвіду проживання у громадах та ділилися власними історіями. 

Наступним запрошеним спікером був Павло Остапенко – експерт із територіального розвитку та геоінформаційних систем, кандидат географічних наук, голова Товариства дослідників України. Він розповів про головні здобутки реформи децентралізації та основні завдання, з якими ми сьогодні стикаємося. В межах чинної Конституції України, наприклад, ми маємо удосконалити форми міжмуніципального співробітництва, яке виступає дієвим механізмом співпраці громад. Удосконалення потребує і порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою.

Лекційний блок завершив сесією “Питання та відповідь” Іван Лукеря, заступник Міністра розвитку громад та територій України. Під час сесії учасники мали змогу як поцікавитися особистим досвідом реформування пана Івана, так і уточнити теоретичні концепції реформи. 

Такою видалася перша традиційна субота. Не забувайте, що враження учасників ви завжди можете почитати на нашій Інстаграм- сторінці. 

Бажаємо Вам вдалого робочого тижня!