ІМП – Центральна виборча комісія (автобіографії кандидатів у депутати)

April 20, 2016

Справа була ініційована Інститутом Медіа Права у зв’язку з відмовою Центральної виборчої комісії надати автобіографії кандидатів у депутати

У листопаді 2014 року Інститут Медіа Права (тепер – Центр демократії та верховенства права) звернувся до Центральної виборчої комісії із проханням надати копії автобіографій очільників виборчих списків 6 політичних партій, які перемогли на виборах до Верховної Ради у 2014 році – Віталія Кличка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Арсенія Яценюка, Ганни Гопко та Юрія Бойка. Комісія відмовилась надати документи, посилаючись на конфіденційність відомостей.

Справа була підтримана Фондом захисту права на доступ до інформації та пройшла усі три інстанції судового провадження.

Попри детальне обґрунтування порушень законодавства розпорядником інформації (зокрема, неправомірне віднесення до конфіденційної інформації відомостей про трудову, громадську діяльність та склад сім’ї політиків), суди першої та апеляційної інстанції стали на сторону відповідача.

Також, Вищий адміністративний суд України дійшов висновку, що викладені доводи «не викликають необхідності перевірки матеріалів справи» і відмовив у відкритті касаційного провадження на підставі п.5 ч.5 ст. 214 Кодексу адміністративного судочинства (необґрунтованість скарги).

Тому, Інститут Медіа Права подав заяву до Європейського суду з прав людини з вимогою визнати ненадання автобіографій лідерів політичних партій у відповідь на запит громадської організації порушенням права на свободу вираження поглядів.

Ця заява була визнана ЄСПЛ прийнятною, а отже протягом кількох років буде розглянутою по суті.