Старт 9-го набору Відкритого Університету Реформ

March 18, 2019

16 березня відбувся старт 9-го набору Відкритого Університету Реформ – спільного освітнього проекту Центру демократії та верховенства права та Реанімаційного Пакету Реформ. Упродовж наступних 3 місяців молоді люди відвідають десятки лекцій, пройдуть понад 100 годин стажування у громадських організаціях та працюватимуть над власними проектами. ВУР цього набору вражає цифрами: 251 анкета, 61 співбесіда та 36 учасників.

Олеся Холопік, заступник директора Центру демократії та верховенства права, зауважила, що Відкритий Університет Реформ – це одне із втілень місії ЦЕДЕМу: створення і формування суспільства активних та відповідальних громадян. Також пані Олеся підкреслила, що ВУР – це місточок, який єднає учасників зі світом громадських організацій та закликала студентів використовувати кожну можливість ВУРу, підтримувати одне одного та обмінюватися знаннями.

У вітальному слові Луіз Морсінг, Заступник Голови Місії та Першого Секретаря Посольства Швеції в Україні, зосередилася на викликах, пов’язаних із виборами, та зауважила, що саме на молоді лежить відповідальність відіграти ключову роль у тому, щоб зробити реформи невідворотніми.   

Богдан Яцун, в.о. керівника Секретаріату Реанімаційного Пакету Реформ, наголосив, що зараз в України є два шляхи: або ми пройдемо шлях реформ і в Україні стане комфортно жити, в іншому випадку – продовжуватиметься відтік мізків та молоді. Він підкреслив, що не так багато молоді готові бути відповідальними та активними, і саме ВУР об’єднує людей зі спільними цінностями.  

Координатор Відкритого Університету Реформ Ольга Руда закликала учасників не просто надихатися чужими історіями, а впродовж навчання створювати свої натхненні історії, проекти та рішення.

Учасники та гості відкриття 9-го набору ВУРу також мали нагоду почути лекцію Світлани Заліщук, Народного депутата України 8-го скликання, «Суспільство пост-правди і право на власний хайп». Пані Світлана розпочала із роздумів, на які її наштовхнув Музей історії Європи у Брюсселі, який демонструє як сильно змінилася Європа за останні 100 років, – і саме це свідчить про те, що історія – це не минуле, а сьогодення. Вона підкреслила, що ми більше можемо не сприймати сучасність та реальність як даність, а дивитися на світ “крізь призму надзвичайної динаміки”.

Адже після Другої світової війни почали руйнуватися вертикальні системи прийняття рішень і тепер, іронічно висловлюючись, починає діяти “право власного хайпу”, кожен може бути ньюзмейкером, запостити новину про корупцію чи викласти ролик у ютюбі, створити довкола проблеми групу у Фейсбуці  і цим об’єднати потужну спільноту, з якою доведеться рахуватися при прийнятті рішень.

Саме сьогодні молодь, художники, музиканти, стверджують: я – людина і я є центром вироблення рішень. Набравши мільярдні перегляди на Ютюбі, гурти виконують абсолютно різну музику, “трешову”, таку, яку б раніше не взяли для запису великі звукозаписувальні компанії, а тепер ці композиції набирають мільярдних переглядів, музикантам більш не потрібне запрошення в умовний концертний зал, аби стати  знаменитостями. Сьогодні стало можливим несприйняття усталеного світопорядку, позиція, що світ повинен бути іншим, так зване “право на власний хайп”.

У цій кризі інституцій ситуацію може змінити тільки нова влада, нова еліта, нове лідерство. У розрізі того, що історія – це сьогодні, українцям слід розвивати нову економіку, нову політику. Це можливо тільки через вирішення питань майбутнього, наприклад таких, що стосуються нових професій, роботизації, міграції та ІТ, бех концептуальних рішень майбутніх проблем ми лише наздоганятимемо.

Світлана Заліщук порадила учасникам Відкритого Університету Реформ використовувати можливості з навчання та обміну за кордоном, розширювати світогляд, читати та мислити. Серед рекомендованих книг від пані Світлани, – “Занепад влади” Мойзеса Наїма, книги Юваля Ноя Харарі та “Немає місця дрібним ідеям” Шимона Переза.   

Відкритий університет реформ став можливим завдяки фінансовій підтримці Швеції.