Зміни в країні від А до Я: ЦЕДЕМ підтримав публікацію «Абетки реформ»

April 12, 2019

Нова українська школа – це місце, де навчають супергероїв, а децентралізація – це коли лев віддає владу іншим тваринам, які краще знають свої потреби. Відтепер про ключові українські реформи можна довідатися у форматі дитячої пізнавальної літератури. Наприклад, прочитати казку про е-health. Центр демократії та верховенства права підтримав публікацію 500 примірників “Абетки реформ”, у якій зібрані історії про зміни в Україні. Її створили учасники Відкритого Університету Реформ – освітнього проекту Центру демократії та верховенства права та Реанімаційного Пакету Реформ.

За останні 5 років в Україні написано чимало аналітичних праць про реформи, а от “Абетка реформ”, – перше видання, яке адресоване і дітям, і дорослим. Автори розповідають про зміни в країні максимально зрозумілою мовою та з небанальними прикладами – так, персонажами історій тут є дракон, Король Лев та кіт Мурчик.

Ідея книги відповідає назві – вона побудована у формі абетки: кожній літері відповідає певна реформа (скажімо, “В” для відкритих виборчих списків) і історія про неї. Так, принцип роботи системи держзакупівель Prozorro автори пояснюють на прикладі школи, яка отримала змогу закуповувати смачні солодощі і фрукти на відкритому аукціоні – а раніше замовляли продукти сумнівної якості у батька одного зі школярів. А розділ про вакцинацію написаний у форматі казки, де присутній дракон, який нападає на королівство, і захиститися може лише той, хто завчасно підготувався.

Після кожної художньої історії є й і інформаційна довідка про суть реформи, яка розрахована на батьків, старше покоління та підліткову аудиторію.

Таким чином команда “Абетки реформ” має намір зацікавити дітей та їх батьків тематикою суспільно-політичних змін в Україні. А також мотивувати їх самих ставати змінотворцями. Адже саме в юному віці у людини формується уявлення про країну навколо, і від дій сьогоднішніх школярів завтра залежатиме майбутнє реформ. Так, частина цьогорічних випускників уже матимуть право голосу і на виборах до Верховної Ради України (а деякі – і на виборах Президента).

Хоча автори наголошують, що книга підійде і дорослим, які хочуть дізнатися про ключові реформи у лаконічно-словниковому форматі. Наприклад, зрозуміти, що таке бюджет участі і долучитися до процесу.

Розробниками цієї книги стала група з 12 учасників Відкритого Університету Реформ (восьмого набору). «Абетку реформ» вони створювали як навчальний проект у рамках Відкритого Університету Реформ, однак її життя триває і надалі. Оскільки Центр демократії та верховенства права має на меті розвиток суспільства активних та відповідальних громадян, ЦЕДЕМ підтримав публікацію 500 примірників цього посібника. Адже реформи – це не лише прогресивні законопроекти, а й щоденна підтримка та включеність громадян.

“Абетка реформ” підготовлена в рамках програми з інституційної розбудови Центру демократії та верховенства права, що здійснюється за фінансової підтримки Швеції.

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цього видання і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці видання .

“Абетку реформ” можна завантажити за посиланням.