Цифрова трансформація суспільства: перші кроки

November 5, 2019

28 жовтня 2019 року в Раді зареєстрували Проект Закону “Про розвиток інфраструктури для цифрової трансформації економіки і суспільства” (Проект №2320, н.д. Михайло Крячко, Роман Соха, Олександр Федієнко та інші). Українському суспільству варто очікувати нововведень у судовій, правоохоронній та інших сферах.

Так, депутати пропонують виключити з Кодексу України про адміністративні правопорушення положення щодо нелегального використання установок проводового мовлення (радіоточок). Також норму щодо порушення правил у сфері телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом. Водночас, статтю щодо реалізації та експлуатації радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв планують змінити. Її предметом відтепер буде радіочастотний спектр. А штрафи за порушення у цій галузі зростуть до 1-2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичних осіб та до 2-4 тисяч неоподатковуваних мінімумів для суб’єктів господарської діяльності. 

Крім цього, статтю щодо відповідальності за пошкодження таксофонів замінять на статтю щодо заборони розсилання спаму. Визначення спаму звучить як “умисне масове розсилання електронних повідомлень без попередньої згоди кінцевих користувачів на їх адреси електронної пошти, номери телефонів чи інші мережеві ідентифікатори”. Це обмеження не стосується повідомлень постачальника послуг електронних комунікацій, пов’язаних з наданням ним таких послуг. Нагадаємо, що раніше депутати пропонували ввести кримінальну відповідальність за поширення спаму, втім ця ідея не отримала парламентської підтримки.

Також повноваження Комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації планують передати національному регулятору у сфері електронних комунікацій. Уточнення ролі національного регулятора, а також його повноважень, міститься у законопроекті про електронні комунікації.

Цим же проектом Закону планують врегулювати питання видачі, переоформлення, анулювання дозволів на користування ресурсами нумерації та питання здійснення радіочастотних присвоєнь. На додачу, загальне регулювання сфери телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом хочуть вилучити з повноважень Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації.

Водночас, сферу дії Закону України “Про приватно-державне партнерство”, який, зокрема, охоплює питання надання суспільно значущих послуг, планують розширити на електронні комунікації. Метою стане забезпечення доступу громадян до універсальних послуг таких комунікацій. 

Крім цього, додаткові обов’язки покладатимуться на поліцію: йдеться про заходи з встановлення та притягнення до відповідальності власників радіообладнання, щодо якого здійснено правопорушення. Поліція діятиме спільно з національним регулятором у сфері електронних комунікацій.

Наразі Проект перебуває на розгляді Комітету з питань цифрової трансформації.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67199