Депутат знову зареєстрував законопроект, який забороняє говорити про одностатеві стосунки

October 16, 2018

4 жовтня 2018 року у Раді був зареєстрований проект Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту суспільної моралі та традиційних сімейних цінностей” (Проект №9183, н.д. Олександр Вілкул), що вкотре пропонує заборонити говорити про одностатеві стосунки.

Проект забороняє друкованим ЗМІ та телерадіоорганізаціям пропаганду одностатевих сексуальних стосунків. Крім того, автор законопроекту встановлює адміністративну та кримінальну відповідальність за пропаганду таких стосунків, а також за їх “публічну пропаганду – вираженої в публічній демонстрації образу життя осіб, які ведуть одностатеві сексуальні стосунки, їх орієнтації та поведінки”.Зокрема, за пропаганду одностатевих сексуальних стосунків, спрямовану на дитину, що може негативно вплинути на фізичне та психічне здоров’я моральний та духовний розвиток останньої, передбачений штраф до 1700 грн. (100 нмдг) для фізичних осіб та від 8500 грн. (500 нмдг) до 17000 грн. (1000 нмдг) для юридичних. Встановлені також і спеціальні склади правопорушень: за публічну демонстрацію способу життя, орієнтації та поведінки осіб, які ведуть одностатеві сексуальні стосунки,  – штраф від 17000 (1000 нмдг) до 25500 гривень (1500 нмдг). Якщо ж такі дії вчинить службова чи посадова особа – санкції сягають розмірів від 25500 грн. до 51000 грн. Більше того, за вчинення таких дій повторно впродовж одного року проектом встановлена кримінальна відповідальність (шляхом доповнення статтею 150-2 Кримінального кодексу) у вигляді арешту до 3 років або позбавлення волі від 3 до 5 років, а також запропоновано змінити статтю 300 Кодексу, забороняючи ввозити, виготовляти або розповсюджувати твори, що пропагують одностатеві сексуальні стосунки.

Також, пропонуються зміни до Кодексу законів про працю, де виключається положення про заборону дискримінації залежно від гендерної ідентичності та  сексуальної орієнтації. Іще, проект вносить низку змін в Закони України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”, “Про фізичну культуру і спорт”, ототожнюючи поняття гендерної рівності з рівними можливостями чоловіків і жінок. Більше того, проект зобов’язує Кабмін розробити та ввести в дію Національну сімейну стратегію, в якій сім’я розглядається лише як законний союз чоловіка та жінки, які народжують і виховують дітей.

При цьому, 17 вересня 2018 року був знятий з розгляду аналогічний Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту суспільної моралі та традиційних сімейних цінностей» (Проект №8442, н.д. Олександр Вілкул), а також опрацьовується Комітетом Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони публічного прояву будь-яких видів сексуальної орієнтації)» (Проект №8489, н.д. Олег Барна). Згаданий проект пропонував аналогічну адміністративну відповідальність, але за прояви будь-якої сексуальної орієнтації, проте встановлював штраф у розмірі 25% ліцензійного збору за розповсюдження телерадіоорганізаціями матеріалів, що містять інформацію про сексуальну орієнтацію особи. Крім того,  дії, спрямовані на пропаганду сексуальної орієнтації розуміються як публічні марші, відкриті зібрання, фестивалі, публічне використання специфічної символіки, поширення тематичних матеріалів в засобах масової інформації, у мережі Інтернет тощо.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64775.