Державна політика та робота РПР: Відкритий Університет Реформ провів суботні лекції

October 13, 2018

13 жовтня видалося для учасників ВУР 8.0 надзвичайно насиченим та повним інтерактиву днем. У суботу вони мали можливість не тільки дізнатися більше про державну політику, але й обмінятися досвідом з випускниками ВУР минулих років та подискутувати у форматі політичної гри.

Отже, у першій частині навчального дня Любомир Гультай, менеджер Програми USAID «РАДА» та Альона Гурківська, старший асистент-дослідник з питань парламентської реформи Програма USAID «РАДА», провели тренінг з аналізу державної політики. Разом із експертами учасники обговорили відмінності понять «politics» та «policy», з’ясували основні етапи формування й реалізації державної політики, а також визначили, хто є основними учасниками політичного процесу. До того ж, спікери наголосили увагу на важливості правильного визначення проблемної ситуації та проблеми політики, над чим і працювали сформовані згодом команди, представляючи важливу для України проблему у форматі звернення до «уряду».

Ірина Шеремета та Людмила Слива, випускниці попередніх наборів, у другій частині поділилися з учасниками власним досвідом стажування, яке вони свого часу проходили в рамках навчання у ВУР. Спікерки розповіли про перспективи, які можуть очікувати стажерів у майбутньому, та мотивували використовувати цю можливістю на повну, здобуваючи цінний досвід роботи в громадському секторі.

Далі Ольга Руда, менеджерка проектів ВУР, запропонувала учасникам поділитися на дві команди та «пограти в державотворення» на безлюдному острові. Команди мали обрати лідера та основні напрями діяльності, а потім і розподілити ресурси за принципом, який команди обирали самостійно. Фінал гри став позитивним – на острові вижили усі!

Завершила чергову навчальну суботу лекція Наталії Євченко, керівника секретаріату РПР. Пані Наталія розповіла історію Реанімаційного пакету реформ – від ідеї створення коаліції до нинішніх завдань та місій. Учасники дізналися про досягнення РПР у адвокації важливих законодавчих ініціатив, структуру РПР, розвиток у регіонах та заходи, які організовують громадські організації – учасники коаліції.

Наостанок учасники восьмого набору ВУР мали час для обговорення проектів у своїх групах, а вже наступної суботи команди презентуватимуть ідеї та обиратимуть серед них найкращі для втілення.