Реформа децентралізації та дерегуляція на онлайн-навчанні Відкритого Університету Реформ 11

May 12, 2020

Відкритого Університету реформ 11 продовжує дивувати своїх учасників рівнем запрошених лекторів. Цього тижня учасники мали нагоду дізнатися про ефективні механізми роботи децентралізації, як реформа вплинула на громади та навіщо Україні дерегуляція.

Дискусія почалася з лекції від Івана Лукері, радника міністра Міністерства розвитку громад та територій. Він розповів про передумови реформи децентралізації та про саму її суть: “Основний принцип реформи – субсидіарність. Те, що необхідно людині, треба передати на рівень, де ця послуга може бути найефективніше надана. На місцях знають краще, ніж у міністерстві. Тому необхідна адміністративно-територіальна реформа, сформувати спроможні громади” .

Учасники мали нагоду почути про ефективність реформи децентралізації з перших вуст. Заступника голови Всеукраїнської асоціації громад, Немішаївський селищний голова Сергій Замідра, з погляду громад розповів чому ця реформа була необхідною: “Бо був розрив між тим, що бачили центральні органи, і тим, що насправді було у громадах.” – зазначив він.

Останнім спікером суботнього ВУРу став Олександр Пліва, член Громадської ради при Державній регуляторній службі України від Всеукраїнського об’єднання підприємців малого та середнього бізнесу “Фортеця” і Координаційної ради з питань розвитку мікропідприємництва та малого підприємництва. Він пояснив, що дерегуляція – частина європейської інтеграційної політики. Вона необхідна для покращення інвестиційного клімату, створення нових робочих місць, підвищення стандартів життя.

Лектор зазначив принципи державної регуляторної політики:

  • доцільність;
  • адекватність;
  • ефективність;
  • збалансованість;
  • передбачуваність;
  • прозорість і врахування громадської думки.

Наприклад, в Україні діє приблизно 10 000 регуляторних актів, але 33% вітчизняної економіки перебуває в тіні. Так, в Індексі економічної свободи за 2019 рік, Україна посіла 147 місце й отримала характеристику як країна з переважно “невільною” економікою. А в Індексі легкості ведення бізнесу – 64 щабель. Кожного року наша держава покращує позиції, але це не завжди здобуток України. Ба більше, це ознака того, що якась з країн “впала” у рейтингу. Іноземні інвестори переважно орієнтуються саме на цей рейтинг, адже його формує Світовий банк.

Такою була чергова навчальна субота Відкритого Університету Реформ 11. Щоб дізнатися подальші новини, слідкуйте за оновленнями на наших ресурсах.