Експерти розповіли ВУРівцям про прийняття рішень у ЄС і контроль за фінансами партій

April 3, 2017

V Відкритий університет реформ провів чергові лекції. Першою темою дня стало прийняття рішень у Європейському Союзі. Про це ВУРівцям розповіли випускниці Коледжу Європи.

За словами Оксани Хомей, ЄС живе у безпечному світі. “Вони не відчувають ризиків, і тому ми недооцінюємо рух євроскептиків. Втім, зараз з`являються ініціативи, які здатні змінити ситуацію”, – відзначила вона.

Натомість Оля Семенова розповіла про те, як працює навчальна програма Erasmus+ і наголосила: цей проект поширює цінності ЄС попри будь-які кордони.

Ірина Доброгорська відзначила, що усі питання у ЄС регулюються пошуком консенсусу – спільного вироблення стратегії та конкретних дій, з якими буде згідний кожен представник.

Іще одна випускниця Коледжу Європи – Марія Дирденкова розповіла про роль Європейської Ради. Цей орган представляє ЄС на міжнародній арені, виконує законодавчі функції та модерує дискусії.

Натомість Анастасія Салюк розповіла про механізми лобіювання та демократії

“Лобіювання – це спілкування між людьми з метою здійснення певного впливу. В Європі це називається interest representation. Це закріплено на рівні Договору ЄС. Оскільки демократія побудована на дискусії, лобіювання допомогає знайти консенсус і побудувати діалог між тими, хто пропонує законопроекти і тими, для кого вони зроблені” – вказала вона.

Наступну лекцію Відкритого університету реформ провела координаторка кампанії “Стеж за грошима” Віта Думанська. Вона розповіла про громадський контроль за фінансами політичних партій.

“Коли ми запустили додаток з пошуку політичної реклами, то боялися, що ніхто її фотографувати не буде. Але лише в Києві відгукнулося більше 50 активістів, завдяки яким ми зібрали багато зовнішньої політичної реклами, яка не була задекларована жодним чином у звітах партій”, – відзначила лектор.

Вона також поділилася досвідом моніторингу доходів депутатів різних рівнів.