Набрав чинності Європейський акт свободи медіа

May 6, 2024

7 травня набрав чинності Європейський акт свободи медіа (European Media Freedom Act, далі – EMFA), який покликаний захистити плюралізм і незалежність медіа в ЄС.

У EMFA йдеться про захист медіа від політичного та економічного втручання в їхню роботу, обмеження використання шпигунського програмного забезпечення проти журналістів, стабільне фінансування суспільних медіа, прозорість власності та розподіл державного фінансування, про створення нової незалежної Європейської ради з питань медіапослуг.

На рівні ЄС вирішили, що медіапростір Євросоюзу потребує ще глибшої інтеграції. і створення передбачуваного середовища, де національні правила роботи медіа, стануть узгодженими, а внутрішній медіаринок ЄС – більш однорідним. Так і було ініційоване створення спеціального акту – MFA.

EMFA не є замінником усіх національних актів держав-членів ЄС, які регулюють діяльність медіа. Втім, EMFA стане обов’язковим у повному обсязі для держав-членів ЄС та безпосередньо діятиме на їхній території. 

Ігор Розкладай, головний експерт з медійного права ЦЕДЕМ, зазначає:

Україні рано чи пізно доведеться імплементувати цей акт. Він важливий тим, що чітко закріплює захист Суспільного, а також захист медіа від свавільного видалення платформами соцмереж”.

Європейська Комісія внесла пропозиції щодо проєкту EMFA ще 16 вересня 2022 року, а 11 квітня 2024 року він був підписаний головою Європейського Парламенту та Ради ЄС. 

17 квітня EMFA опублікований в Офіційному віснику ЄС, а через 20 днів після публікації набрав чинності.

Центр демократії та верховенства права відслідковував процес ухвалення акту та висвітлював перспективи та ризики EMFA, внесення правок і процес голосування.