Завершилась XIV Міжнародна літня школа медіа права

July 30, 2018

27 липня завершилася XIV Міжнародна літня школа медіа права – навчальний курс для юристів, організований Центром демократії та верховенства права. Упродовж трьох тижнів у Києві правники та студенти вивчали медіа право у форматі літнього інтенсиву. Цього року Літня школа зібрала 21 учасника з 5 країн: України, Білорусі, Вірменії, Казахстану та Молдови. За підсумками навчання усі вони отримали дипломи про завершення школи.

«Я сподіваюся, що ці три тижні виправдали ваші очікування, і ви відкрили для себе щось нове. Йдеться не лише про знання, але насамперед про зміни ваших поглядів, вашого світогляду. Три тижні – це саме той час, за який формуються нові звички та погляди: на життя, на інших людей, на свободу слова. І я бажаю вам, щоб і надалі вас супроводжували позитивні зміни», –  привітав учасників Школи Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права.

Навчання на Літній школі відбувалося за класичним університетським принципом: у форматі щоденних лекцій (усього за три тижні їх провели 38) та практичних завдань. Їх тематика зосереджена на питаннях, з якими можуть зіткнутися юристи під час роботи у медіасфері, в той час як теоретичний блок зведено до необхідного мінімуму. Зокрема, йшлося про регулювання телерадіомовлення, нових медіа та інтернету, авторське право, дифамацію та право на відповідь, журналістські стандарти. Також учасники Школи дізнавалися про доступ до інформації і роботу ЗМІ у судах.

Окрему увагу приділили актуальним сьогодні питанням: боротьбі з hate speech, дезінформацією та нормам GDPR, які змінюють правила захисту персональних даних.

Втім, національного законодавства може виявитися недостатньо для захисту своїх прав, тож програма школи включала теми роботи Європейського суду з прав людини: від подачі скарги до розгляду справи та виконання її рішення в країні.

Цього року у фокусі Школи – не лише правниче навчання, а і громадянська освіта. Так, для учасників проводили лекції про роботу громадських організацій та адвокатування реформ. Звернули увагу і на суто медійні кейси: роздержавлення преси, запуск Суспільного мовлення в Україні.

Також під час Літньої школи відбувся круглий стіл «ЗМІ та вибори», який зібрав експертів у сфері медіа, виборчого права та журналістів. Під час заходу вони обговорювали, як перетворити медіа на засіб інформування про кандидатів та платформу для політичної дискусії, а не емоційної агітації та прихованої реклами політиків.

«Насправді Літня школа – це не лише передача знань від досвідчених юристів, це перш за все спілкування, можливість цікаво і пізнавально провести час. Сподіваюся, що це спілкування продовжиться і надалі. І хочу подякувати шановним лекторам, які передавали свої знання і досвід учасникам, усій команді організаторів а також самим учасникам, які знайшли можливість приїхати сюди», – вказала Аліна Правдиченко, керівник напрямку «Медіа право» Центру демократії та верховенства права.

Лекції для Літньої школи проводили юристи Центру демократії та верховенства права та інші топ-експерти у сфері медіа права: як українські, так і зарубіжні. Серед них – Олена Дмитренко, юрист ЄСПЛ, Андрєй Ріхтер, старший радник офісу Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, Віта Володовська, медіа експерт ГО «Лабораторія цифрової безпеки», Наталія Петрова, адвокат та заступник керівника проекту USAID «Нове правосуддя», Кріштіна Розгоній, медіаексперт, Олена Демченко, координатор медіа проектів ГО «Детектор медіа», Вадим Міський, головний експерт групи «Медіа реформа РПР».

А завершилось навчання у Міжнародній літній школі медіа права традиційним підсумковим мут-кортом. Це змагання у формі судового засідання. Його учасники розділяються на сторони позивача і відповідача і відстоюють свої позиції у форматі усних виступів та дебатів. Тож в учасників була можливість як перевірити власні знання, так і позмагатися з колегами.

Фотозвіт з випуску та неофіційного святкування дивіться за посиланням.

Проведення Літньої школи стало можливим завдяки підтримці американського народу, яка була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз.

Проведення Літньої школи стало можливим завдяки підтримці Швеції.

Літня школа проводиться за підтримки проекту “Свобода медіа в Україні”, що впроваджується в межах спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу “Партнерство заради належного врядування”.