Комітет розглядає проект змін до законів про території з особливим режимом мовлення

July 30, 2018

13 липня 2018 року у Парламенті було зареєстровано Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення» (проект №8600, н.д. Вікторія Сюмар, Олександр Данченко, Олег Ляшко, Владислав Севрюков).

Проект передбачає дві зміни. Перша, що вноситься в ЗУ «Про телебачення і радіомовлення», стосується визначення територій з особливим режимом мовлення. Зокрема, такими тепер вважатимуться не лише райони України, що межують з тимчасово окупованою територією України (Автономною Республікою Крим та містом Севастополем), райони Донецької і Луганської областей, а й «прикордонні райони, що межують з територією держави-агресора, у яких шляхом наземного ефірного аналогового та/або цифрового мовлення поширюються програми держави-агресора». Варто додати, що зазначена поправка, проте в дещо зміненому вигляді (стосувалась і районів, на які з територій сусідніх держав поширювались програми держави-агресора), пропонувалась Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики під час прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України», але не отримала достатньої підтримки депутатів.

При цьому, потрібно враховувати, що ці дозволи на мовлення в прикордонних районах, які межують з територією держави-агресора, згідно з проектом, будуть видаватися Нацрадою лише тим телерадіоорганізаціям, які здійснюють радіомовлення.

Друга пропозиція стосується строку чинності згаданого вище закону, визначаючи новий період дії, а саме – час проведення операції об’єднаних сил та протягом року після її завершення, а також до деокупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

На даний момент, законопроект опрацьовується в Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64434 .