Медіареформа і екскурсія «Олівцем»: ВУР провів нову лекційну суботу

May 5, 2018

Ігор Розкладай, юрист Центру демократії та верховенства права і головний експерт РПР-медіа, розповів історію телебачення та друкованої преси в Україні. Як відомо, у часи Радянського Союзу приватної преси не було. Лише у 1987 році з’явився перший приватний канал в Україні, відомий тоді під назвою «Тоніс». А у 1992 році був прийнятий закон про інформацію, який вже у ті часи передбачав запити на інформацію.

Після історичного екскурсу, Ігор розповів про Суспільне мовлення. Серед планів Суспільного – зміна моделі фінансування та внесення змін до закону про роздержавлення преси. Також важливо встановити квоти на агітаційну рекламу у передвиборчий період.

Максим Дворовий, координатор Незалежної медійної ради, розповів про саморегулювання у сфері медіа та роботу НМР. Ця рада була створена у 2015 році. Основна мета – перша спроба саморегулювання в медіа. За 2,5 роки діяльності організація розглянула понад 25 кейсів порушення стандартів мовлення в Україні. Максим розповів також про санкції від державного медійного регулятора – Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, що базувалися на рішеннях НМР. До 2014 року Нацрада не забороняла жоден контент в українському медіа-просторі, після 2014 – Нацрада почала забороняти російські телеканали. Однак проблеми з контентом є і в українських каналів. Максим наголосив, що важливо напрацювати загальні стандарти журналістської етики та виробити спільні правила роботи.

Після лекцій UA:Перший підготував для вурівців сюрприз та повів на оглядовий майданчик «Олівця». Окрім цього, студенти ВУР відвідали Музей телебачення та поспостерігали за процесом роботи на каналі. Дякуємо UA:Перший за гостинність та до нових зустрічей!