Від аналізу публічної політики до виборчої реформи: навчальна онлайн-субота Відкритого Університету Реформ

April 13, 2020

11 квітня 2020 року відбулося четверте онлайн-навчання Відкритого Університету Реформ –  освітнього проекту Центру демократії та верховенства права. 

Розпочав навчальну суботу Тарас Шевченко, директор ЦЕДЕМ, з лекцією “Життєвий цикл реформ”. Він розповів молодим реформаторам про важливість пошуку, формулювання проблеми та  policy-документів — конкретних кроків, як її вирішити. Цей документ повинен слугувати орієнтиром для всіх акторів.

Також, спікер розповів про Цикл змін та з яких елементів цей процес складається, а саме: 

  • Перший крок – визначити проблему, яка була б релевантна для людей та соціуму, а не придумана владними колами.
  • Другий крок – прокомунікувати  та обговорювати варіанти рішень, треба залучити всіх стейкхолдерів,  що в подальшому зможе легітимізувати пропоновані зміни.
  • Третій крок –– ухвалення змін, імплементація та формування документів та їх виконання. На цьому етапі  важливо робити формулювання чіткими та зрозумілими не тільки для виконавців, а й для середньостатистичного населення.
  • Четвертий крок – оцінювання. Потрібно оцінити, чи була вирішена проблема, яка була сформульована у першому кроці. Якщо цього не сталося, необхідно знайти “прогалину” у циклі формування політики – помилилися, коли формували проблему, обговорювали її чи імплементували.

Наступну лекцію під назвою “Розвиток команд і залучення людей в умовах карантину” прочитав Іван Омелян, експерт з інституційного розвитку громадських організацій та коаліцій. Він надав якісні рекомендації, щодо організації роботи команд та імплементації проектів, у рамках ВУР 11. Серед порад:

  • Важливо зрозуміти чому проєкт потрібен в першу чергу команді – сформувати візію, місію.
  • Намалювати свого клієнта, сформулювати цільову аудиторію – це допоможе у подальшій комунікації.
  • Скласти конкретний послідовний план дій. А також визначити відповідальних за процеси.
  • Необхідно зрозуміти, хто ваші стейкхолдери – ті, хто допоможе вам в реалізації проєкту (зацікавлені і вливові, зацікавлені і невпливові, невпливові і незацікавлені).
  • Навчитися залучати власну аудиторію.
  • Простота – головний принцип розробки проєкту.

У завершальній лекції дня Надія Шувар, керівник напряму “Верховенство права” Центру демократії та верховенства права, розповіла учасникам ВУР про виборчу реформу. Вона відзначила досягнення у цій сфері: в Україні ухвалений єдиний акт, Виборчий кодекс, який регулює перебіг усіх кампаній – від місцевих до президентських виборів. 

Кодекс запроваджує пропорційну систему з відкритими списками. Крім того, депутати встановили і нові правила ведення передвиборної агітації. Водночас, агітація у мережі Інтернет лишилася неврегульованою.

Однак крім досягнень, Надія Шувар звернула увагу на питання виборчої застави. Україна входить до “топу” країн, у яких необхідно сплатити найбільшу суму за участь у виборах. Наприклад, застава для кандидата у мери Києва буде у 12 разів більша, ніж для кандидата у мери Лондона. Тож питання потребує експертної дискусії і виважених рішень.