Половина складу Нацради з питань ТБ і радіо втрачає свої повноваження

July 9, 2019

Протягом 4-7 липня 2019 року строк повноважень половини складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення завершився. Так 4 липня 2019 року закінчився строк повноважень 3 членів Нацради: Ольги Герасим’юк, першої заступниці голови Нацради, відповідального секретаря Олександра Ільяшенка, та Олега Черниша. 7 липня 2019 року закінчились повноваження Голови Національної ради Юрія Артеменка.

Відповідно до статті 4 Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення повноваження члена Національної ради починаються з дня його призначення і тривають п’ять років. Нацрада є колегіальним органом, що складається з 8 членів, половину з яких призначає Верховна Рада, половина – Президент. Для припинення повноважень члена Нацради Верховна Рада має ухвалити відповідну постанову (ст.5), що за усталеною традицією означає, що до моменту ухвалення такої постанови члени продовжують виконувати свої повноваження, а також те, що парламент не може оголосити конкурс для обрання 3 нових членів. 

Неузгодженість законодавства з нормою ст.106 Конституції України в контексті призначення-звільнення членів Нацради, обраними за президентською квотою спричинили двомісячну кризу, в наслідок якої Нацрада не могла зібрати кворум. Нагадаємо, що Нацрада є повноважною, якщо призначені як мінімум 6 її членів. При цьому необхідний кворум – 5 членів. Так, 4 травня 2019 року, Президент Петро Порошенко своїм указом звільнив Голову Юрія Артеменка з посади члена Національної ради та призначив нового кандидата – Олександра Горковенка.  При цьому Юрій Артеменко був призначений членом НКРЗІ. Проте,  24 травня новий Президент Володимир Зеленський, скасував обидва попередні укази. Указ про скасування призначення оскаржується Олександром Горковенком в Касаційному адміністративному суді. Юрій Артеменко при цьому не повертався до обов’язків Голови Національної ради. 

Довідка:

Після Революції Гідності Парламент висловив недовіру тодішньому складу Національної ради. Це спричинило кількамісячну кризу, яка була вирішена лише після обрання Національною радою парламентської четвірки: Катерини Котенко, Олександра Ілляшенка, Ольги Герасим’юк та Олега Черниша, а також призначення новообраним Президентом Петром Порошенком 7 липня 2014 року Юрія Артеменка, Владислава Севрюкова та Георгія Шверка. Пізніше у зв’язку з обранням Владислава Севрюкова та Георгія Шверка народними депутатами України, вони були замінені новини членами – Уляною Фещук та Сергієм Костинським, сток повноважень яких спливає 14 вересня 2020 року.  Роком пізніше, 27 вересня 2016 року Президент призначив 4 члена за своєю квотою Валентина Коваля.

Після скасування Президентом Зеленським указу про призначення Олександра Горковенка, той подав позов до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду. Розгляд справи призначено на 18 липня 2019 року. Водночас, 27 червня 2019 Касаційний адміністративний суд відмовив у відкритті провадження за позовом Ольги Герасим’юк щодо скасування указів Президента Порошенка про звільнення Юрій Артеменка та призначення Олександра Горковенка. Таким чином ситуація з членом Національною ради за президентською квотою може вирішитися лише після набуття рішення суду законної сили. 

30 травня 2019 року, Верховна Рада України призначила Максима Онопрієнка членом Національної ради, що врешті-решт дозволило провести засідання 4 липня 2019 року та видати тимчасові дозволи на мовлення в прифронтових зонах.

Наразі Нацрада збирає позачергове засідання 9 липня 2019 щодо застосування санкцій до телеканалу “NewsOne‘, які анонсували проведення телемосту з російським телеканалом “Россия-24” 12 липня 2019 року.

Фото – Facebook-сторінка Нацради з питань телебачення і радіомовлення