Презентація Міністерства цифрової трансформації: держава в смартфоні, цифровізація та інші нововведення

October 4, 2019

27 вересня у Києві в рамках V Форуму IT-директорів органів влади «Довіра в цифровому суспільстві» відбулася презентація Міністерства цифрової трансформації України. Про завдання та плани новоствореного міністерства розповів віце-прем’єр та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Крім цього, спікерами заходу стали власник маркетингового агентства Fedoriv Marketing Agency Андрій Федорів, бренд-лідер цієї компанії Валентин Панюта та дизайн-директор, співзасновник spiilka design büro Володимир Смірнов. Подію також відвідали президент України Володимир Зеленський та численні представники Кабінету Міністрів.

Ще 18 вересня уряд затвердив Положення “Про Міністерство цифрової трансформації України”, яке детально регламентує повноваження та сфери компетенції цього органу. Зокрема, Мінцифри забезпечує виконання функцій “центрального засвідчувального органу”, реалізує державну політику у сферах цифровізації, цифрового розвитку, цифрової економіки, цифрових інновацій, електронного урядування та електронної демократії, розвитку інформаційного суспільства, розвитку цифрових навичок та цифрових прав громадян. Також відомство опікуватиметься питаннями відкритих даних, розвитку національних електронних інформаційних ресурсів та інтероперабельності, розвитку інфраструктури широкосмугового доступу до Інтернету та телекомунікацій, електронної комерції та бізнесу. Ще одним напрямом роботи відомства буде сфера надання електронних та адміністративних послуг, а також електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації. Крім цього, Мінцифри своєю діяльністю охоплює сферу розвитку ІТ-індустрії.

Також до його функцій належить розробка нормативно-технічної документації щодо цифрових трансформацій, виконання функції генерального державного замовника Національної програми інформатизації та інших державних програм цифровізації, формування та ведення Реєстру адміністративних послуг. Мінцифри буде координувати діяльність органів виконавчої влади, пов’язану зі співпрацею з програмою ЄС “Єдиний цифровий ринок” (Digital Single Market). 

Основні плани новоутвореного міністерства забезпечити доступ до всіх публічних послуг онлайн завдяки створенню єдиного порталу послуг зі зрозумілим інтерфейсом. Більше того, в Міністерстві хочуть розвивати електронні способи ідентифікації особистості, наприклад, SMART ID. Також Мінцифри планує надати доступ до Інтернету в усіх населених пунктах України та уздовж міжнародних автошляхів, розробляючи сучасні параметри якості доступу та законодавчого затвердження права громадян на швидкісний Інтернет. Зокрема, згадані цілі закріплені і у проекті “Програми діяльності Кабінету Міністрів України”, яку презентували в Парламенті 29 вересня 2019 року.

Серед повноважень Мінцифри можна виділити і оптимізацію діяльності кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг та оцінку стану розвитку сфери електронних довірчих послуг.

Крім цього, діяльність новоствореного міністерства включає затвердження форматів електронних повідомлень та обміну даними системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів, покращення цифрових навичок громадян та навчання держслужбовців з питань, що пов’язані з діяльністю Мінцифри.

Джерело: https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pitannya-ministerstva-cifrovoyi-t180919.

Текст Проекту Постанови: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66959.