П’ята річниця Реанімаційного Пакету Реформ: досягнення та виклики

March 7, 2019

Українська Революція Гідності стала поштовхом до об’єднання громадянського суспільства, здатного не просто  реагувати на певні проблеми, а й формувати порядок денний реформ у цілих сферах. Саме так працює Реанімаційний Пакет Реформ – громадська коаліція, співзасновником та учасником якої є і Центр демократії та верховенства права, який упродовж чотирьох років здійснює організаційну та фінансову підтримку коаліції. 7 березня, у п’яту річницю створення РПР, його учасники обговорювали історію, досягнення та виклики для коаліції під час прес-конференції “5 років реформ: громадськість або політики?”.

Реанімувати країну і створити інституції: здобутки РПР за 5 років

Громадська коаліція «Реанімаційний Пакет Реформ» була заснована 7 березня 2014 року, одразу після Євромайдану. За словами Тараса Шевченка, директора ЦЕДЕМ та співголови Ради РПР, коаліція є феноменом, породженим Революцією Гідності. Вона згуртувала багатьох людей і створила майданчик, де різні люди і організації готові працювати над спільною справою. Навіть якщо їхні погляди часом розходяться.

«Ця співпраця лишається унікальною і сама по собі є цінністю. За 5 років РПР показала успішний приклад, коли громадськість може впливати на формування порядку денного – особливо у перший, 2014 рік. Унікальність коаліції в тому, що після Майдану ми першими запропонували конкретний порядок денний, конкретні законопроекти – і це стало візитівкою громадянського суспільства в Україні. Успіх був гарантований тим, що незалежні аналітичні центри мали багато напрацювань на той момент», – вказав директор ЦЕДЕМ. Так, з 2014 року РПР розробляє Дорожні карти реформ – аналітичні документи з докладним описом необхідних змін у різних сферах. Усього за цей час Верховна Рада ухвалила 151 законопроект, запропонований чи підтриманий РПР.

Однак якщо українське громадянське суспільство є сильним, то державні інституції лишалися слабкими, і РПР націлений їх укріплювати. «З одного боку це позитив для нас, однак для розвитку країни необхідно мати і сильні об’єднання громадян, і потужні державні інституції. Чимала частина діяльності РПР відбувалася у контексті створення інституцій», – додав Тарас Шевченко.

Власне, Реанімаційний Пакет Реформ є логічним продовженням Євромайдану, адже втілює вимоги та ідеї Революції Гідності – такий висновок робить Володимир В’ятрович, голова УІНП та один із ініціаторів РПР. «Мене дратують гасла про потребу «нового Майдану», бо та революція, яку ми почали, має потенціал до продовження. Власне, ефективні реформи – це і є продовження Євромайдану, який дав нам можливість реалізувати напрацьовані ідеї.І мені здається, що РПР, як і інші проекти, є прикладами ефективного застосування енергії Майдану».

За словами Тараса Шевченка, одним зі здобутків цього п’ятиріччя стала антикорупційна реформа. Громадські організації – члени РПР були співавторами законопроекту про Національне антикорупційне бюро, яке є найефективнішим антикорупційним органом. Запуск е-декларування, який підтримувала коаліція, також має ефект – суспільство отримало багато цікавої інформації, а у майбутньому значення буде ще більшим, адже декларанти не зможуть приховати статки. Також РПР брав участь у запуску та підтримці системи Prozorro – ключової для реформи держзакупівель.

Реформи ідуть і у медійній сфері. Так, вперше за час Незалежності в Україні створено Суспільне мовлення – закон ухвалили вже за два місяці після Майдану. У 2019 році також фінішували три роки, відведені на реформу роздержавлення преси.

Судова реформа – ось ще один пріоритет у роботі РПР. Зокрема, ідея Громадської ради доброчесності виникла саме у коаліції, також експерти відстоювали запуск Вищого антикорупційного суду – і продовжують стежити за його роботою. У всіх цих реформах активну участь брав Центр демократії та верховенства права.

Загалом же, РПР має здобутки у ключових суспільних сферах. Серед них – реформа охорони здоров’я, яку підтримує коаліція, а експерт РПР Олександр Ябчанка наразі працює у МОЗ. Реанімаційний Пакет Реформ долучився і до захисту національної безпеки, просуваючи перехід української армії на стандарти НАТО. Декомунізація – ще один успішний приклад змін, які «народилися» у громадському секторі і стали державною політикою. У попередні роки коаліція впроваджувала реформу децентралізації. «Лише назву, що децентралізація вважається однією з найуспішніших реформ в Україні – і це визнають зарубіжні експерти», – додав Тарас Шевченко.

Володимир В’ятрович звертає увагу на одну із ключових заслуг РПР: коаліція стала «трампліном», за рахунок якого у велику політику потрапляли і нові прогресивні ідеї, і нові люди. «Адже українська політика у 2014 році була вичерпана у відношенні кадрі та ідей, і цей вплив був дуже ефективним. Єдиний шлях до змін – йти у політику, і РПР відіграв у цьому велику роль», – підсумував він.

Захистити реформи і створити спілку: як РПР діятиме далі

У новий рік діяльності Реанімаційний Пакет Реформ входить у ранзі найбільшої коаліції громадських організацій, яка налічує 83 учасники. І окрім просування реформ у державі, РПР і сам планує змінюватися.

Зокрема, цього року Реанімаційний Пакет Реформ набуде юридичного статусу – перетвориться на спілку громадських організацій. Зараз, нагадаємо, Реанімаційний Пакет Реформ є неформальною коаліцією. За словами голови ГО «Детектор медіа» Наталії Лігачової, це доказ готовності організації працювати на довгу перспективу

«Незважаючи на кризові явища, ми все-таки дійсно разом. Ми стаємо юридично оформленою спільнотою. Багато зроблено саме для формалізації. Для нас це важливо, аби РПР не використовували недоброчесні діячі, а ми з таким уже стикалися. І це дасть нам можливість мати ще прозоріше фінансування, додасть мотивації команді. Для мене це ознака, що для членів РПР ця організація важлива, адже це можливість виступати спільним голосом спільноти», – відзначає Наталія Лігачова.

Головним викликом на майбутнє член ради РПР називає судову реформу. «Ми маємо Дорожню карту, у якій експерти вказують: реформа практично провалена. Успіх судової реформи для мене буде своєрідним якірцем успішності змін у країні».

Незмінним же пріоритетом РПР залишиться продовження реформ. Так, коаліція вже презентувала Дорожню карту реформ на 2019-2023 роки, яка охоплює 21 стратегічний напрям – і боротиметься за її впровадження. Зокрема це означає і захист реформ у передвиборний рік, розповіла Ганна Гопко, народний депутат та одна із засновників Реанімаційного Пакету Реформ.

«Зараз ми бачимо загрози – як-от рішення КСУ щодо незаконного збагачення, тож нам треба захистити того, що ми вибороли у попередніх адвокаційних кампаній. І треба використати суспільну мобілізацію на час виборів, аби добитись рішень, які мають бути ухваленими. Паралельно пора готуватися до наступного скликання ВРУ, аби вийти до депутатів із чіткими програмами», – прокоментувала нардеп.

Тож, підсумовує Наталія Лігачова, не слід забувати, що Євромайдан для реформаторів – триває.