Співпраця заради інновацій: формування майбутнього штучного інтелекту в Україні через європейські цифрові хаби

February 21, 2024

Центр демократії та верховенства права разом з Київською школою економіки та адвокатським об’єднанням “Юскутум” утворили консорціум. Головна мета – залучення сторін до Європейських цифрових інноваційних хабів. Об’єднання матиме важливий вплив на розвиток та регулювання сфери штучного інтелекту в Україні за рахунок активної роботи його засновників. Київська школа економіки, яка є учасником консорціуму, успішно пройшла перший етап конкурсу для Європейських цифрових інноваційних хабів. Конкурс проходить в межах програми ЄС “Цифрова Європа”. Його перший етап тривав з 20 грудня 2023 року до 19 січня 2024 року, а другий етап закінчиться 10 квітня 2024 року. 

ЦЕДЕМ протягом довгого часу проводить аналіз законодавства, тому, ставши учасником консорціуму, відіграватиме ключову роль в цьому напрямі. Зокрема, надаватиме рекомендації щодо вдосконалення законодавства та створення ефективних механізмів саморегулювання у сфері штучного інтелекту. Так, ЦЕДЕМ започатковує обговорення щодо саморегулювання у сфері ШІ. Таке обговорення має на меті закласти фундамент для розуміння того, чи бачать представники ШІ бізнесу необхідність у саморегулюванні та чи готові вони робити перші кроки в цьому напрямку. Ми вважаємо, що зараз як ніколи важливо донести до представників ШІ бізнесу розуміння концепції добровільного об’єднання задля встановлення спільних правил гри. 

Окрім цього, ЦЕДЕМ бере активну участь у публічних обговореннях та консультаціях щодо правового регулювання ШІ. Наприклад, ЦЕДЕМ брав участь у визначенні важливих кроків формування Дорожньої карти щодо розвитку штучного інтелекту в Україні, створенні рекомендацій щодо використання ШІ для медіа, як представник громадянського суспільства, брав участь у формуванні Рамкової конвенції щодо штучного інтелекту, прав людини, демократії та верховенства права, експертно долучався до процесу формування Білої книги щодо ШІ та інших важливих процесів. 

Будь-які види обговорення кроків у сфері ШІ є важливими, оскільки вони сприяють участі громадськості в законотворчих процесах та розуміння цих процесів. Тому важливо доносити базову інформацію щодо нормативно-правових актів, що ми робимо в аналітиках, консультаціях або спеціальних гайдах. Такий підхід заразом сприятиме дотриманню міжнародних стандартів, наприклад, Рамкової конвенції зі штучного інтелекту, прав людини, демократії та верховенства права. У статті 20 Конвенції зазначено про важливість публічних консультацій, важлива умова якісних публічних консультацій – просвіта щодо базових положень законодавства.

Таким чином ми сприяємо формуванню конструктивного діалогу та оптимальних рішень. Це важливий крок для взаємодії усіх стейкхолдерів, який забезпечує належний рівень дотримання міжнародних норм. 

Надалі позитивний вплив на сферу штучного інтелекту в Україні всього консорціуму відбуватиметься за рахунок підвищення якості та безпеки штучного інтелекту, створення законодавчих ініціатив, регуляторних політик, зміцненню цифрової довіри та прозорості. Враховуючи євроінтеграційні прагнення України, консорціум формуватиме законодавчі ініціативи та регуляторні політики відповідно до міжнародних стандартів. Його функціонування базуватиметься на тому, що формуватиметься етичний та відповідальний підхід щодо використання штучного інтелекту.