Стартував 7-ий набір Відкритого Університету Реформ

March 5, 2018

У суботу, 3 березня відбулося відкриття 7-го набору Відкритого Університету Реформ – спільного освітнього проекту Центру демократії та верховенства права та Реанімаційного Пакету Реформ.

Традиційно на відкриття ВУР завітали представники міжнародних організацій, зокрема Уряду Швеції, який фінансує програму, а також експерти РПР та лідери думок з різних сфер. Першу лекцію на сьомому наборі ВУР прочитав народний депутат Мустафа Найєм.

ВУР – це спільнота молодих та мотивованих людей, які готові долучитися до реформування країни. На них чекає три місяці навчання та понад 100 годин стажування в командах реформаторів та найрезультативніших громадських організаціях. Програмою передбачено лекції, тренінги, участь і залучення до організації публічних акцій, форумів, інших заходів організацій-учасниць Реанімаційного Пакету Реформ (РПР); спілкування з провідними експертами та фахівцями РПР, представниками влади та міжнародних інституцій. Учасники також можуть безпосередньо долучитися до проектної роботи організацій.

Ігор Конопка, координатор ВУР,  на відкритті заходу привітав “40 сильних та вільних” нових учасників, оскільки вони уже пройшли ретельний відбір із 221 кандидата.

Ольга Сєдова, керівник національних програм Посольства Швеції в Україні назвала учасників “олімпійським резервом реформ”, також вказавши ключові проблеми, на які варто спрямувати зусилля: “Прийнято багато сильних, якісних законів, однак виклик номер один – побудова сильних інституцій.” 

Продовжив думку про інституалізацію і Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, співголова Ради РПР: “Інституція – це правила організації, побудови, рівноваги, формування та ухвалення рішень. І це гра за цими правилами.  Часто українцям, не всім, бракує готовності грати за правилами та не відокремлювати себе від команди.  Це те, над чим нам потрібно працювати”. Також він наголосив на унікальності Реанімаційного Пакету Реформ та ВУРу, водночас заохотивши студентів висловлювати непопулярні думки, піддавати сумнівам штампи соціального та політичного життя та “будувати, а не руйнувати”.

Михайло Жернаков, директор Фундації DEJURE, член Ради РПР, розповідав про цивілізаційні виклики, потребу адаптувати до них українські інституції. “Якщо відповідальні люди не ітимуть у політику, громадянське суспільство не будуватиме інституції, це також перверсія свого роду. Абсолютно нормально мати політичні амбіції та хотіти у такий спосіб змінити країну”, – підкреслив Михайло. Також спікер заохотив студентів читати та робити, при цьому не складати руки після невдалих спроб, навівши у приклад численні провали Ілона Маска, які передували успішному запуску “Фалькона Хеві”.

Перший день ВУРу не обмежився вітаннями. Народний депутат Мустафа Найєм під час короткої лекції розповів про роботу журналістом та те, що найбільшого досвіду він набув саме за останні три роки державної служби. Хоча значно легше бути журналістом та критикувати неправильне, значно важче бути на іншому боці барикад і намагатися будувати, “тому якщо у вас є можливість, ідіть, будь ласка, на державну службу, навіть якщо це рік, півроку чи три місяці, ідіть і працюйте”, – закликав учасників ВУРу Мустафа. Водночас, він звернувся до студентів та побажав, аби у них з’явилося відчуття покоління реформаторів, які кожен, на перший погляд, окремо, але насправді разом втілюють зміни: “Відчуття покоління підштовхуватиме вас до вчинків іншого масштабу”.