Стартував V Відкритий університет реформ

March 4, 2017

Сьогодні розпочався п’ятий Відкритий університет реформ – спільний освітній проект Реанімаційного Пакету Реформ і Центру демократії та верховенства права. Упродовж трьох місяців 31 учасник ВУРу відвідуватиме лекції та експертні дискусії, а також пройде стажування у провідних громадських організаціях – членах Реанімаційного Пакету Реформ. Проект реалізується за підтримки Уряду Швеції.

Давід Емтестам, перший секретар Посольства Швеції в Україні, привітав учасників ВУРу зі стартом нового набору.

“За останні 3 роки було зроблено дуже багато порівняно з попередніми роками, і це дає нам привід для оптимізму. Однією з головних цінностей України є активність і масштаб громадянського суспільства. Важливо, щоб воно і надалі посилювалося. Вірю, що участь у ВУР допоможе вам краще розуміти власну роль і ті цінності, які варто відстоювати”, – відзначив дипломат.

За його словами, для втілення цілей громадськості потрібна розбудова сильних організацій, які згуртують велику кількість людей навколо певної цілі. У такому разі влада буде вимушена реагувати на їхні вимоги.

Тарас Шевченко, директор ЦЕДЕМ, співголова Ради РПР, розповів про мету та завдання Відкритого Університету Реформ.

“Від початку ми задумали Відкритий Університет Реформ як освітній проект, у якому експерти будуть ділитися знаннями. А ще – залучати нових людей, які хочуть і готові брати на себе відповідальність. Ми готові поділитися не лише знаннями, а й цінностями, настроєм та натхненням. Бажаю кожному з вас вирости у професійному розумінні, особистісного розвитку – і не забувайте про відповідальність”, – відзначив він.

Директор ЦЕДЕМ зазначив, що багато ВУРівців із попередніх наборів суттєво змінили своє життя, долучившись після навчання до громадянського суспільства. Він також відзначив роль Реанімаційного Пакету Реформ у впровадженні змін.

“Головна відмінність сьогоднішньої ситуації від того, що було після першого Майдану – наявність сильного громадянського суспільства, коли активні громадяни включені у реформування країни. І РПР є одним із яскравих виразників цієї різниці.Ми розуміємо, що змінювати країну – це наша відповідальність, тож слід працювати, аби зробити Україну успішною”, – зауважив Тарас Шевченко.

Вадим Міський, керівник відділу адвокації Секретаріату РПР, побажав ВУРівцям реалізувати себе як громадські діячі.

“Бажаю, щоб після ВУР ви не лише спостерігали за новинами, а й створювали їх. Щоб через кілька років ми бачили ваші обличчя з телеекранів, читали про вас у ЗМІ, аби ви відчували, що в цій країні можна щось зробити. Адже наша мета – відкрити систему, зробити її доступною для молодих людей”, – підкреслив він.

Вадим Міський підкреслив, що багато людей незадоволені станом справ у країні, але мало хто бере на себе відповідальність, щоб змінювати ситуацію. Однак у кожного є вибір: або піклуватися лише про себе, або дбати про суспільство. І реформи стануть незворотними лише тоді, коли люди почнуть дбати про суспільний інтерес.

 Ольга Сєдова, керівник національних програм Посольства Швеції в Україні, відзначила, що ВУРівців чекає тривала і важлива робота над реформами

“Багато хто думав, що зміни вдасться реалізувати за кілька місяців. На жаль, зараз процес затягнувся і триватиме роки. Багато експертів називають це “клаптиковою модернізацією”, коли кожен робить свою ділянку роботи задля спільного результату”, – вказала вона.

Вона наголосила, що Реанімаційний Пакет Реформ є найкращим місцем для роботи молодих реформаторів

“Ви станете частиною командою реформаторів. Адже на відміну від попередніх семестрів, де було лише навчання, вас чекає чимало практичної роботи. Це дозволить вам вже зараз починати освоювати свої ділянки реформ. Так, 30% попередньої групи залишилося працювати у структурах РПР”, – сказала експерт.

По завершенню вступної частини, відбулося неформальне знайомство учасників, під час якого вони представляли себе та говорили про очікування від навчання. А ще – організатори поділилися з ВУРівцями книжками, які допоможуть молодим реформаторам отримати нові знання та натхнення.