Судова реформа та контроль за її ходом: ВУР провів нову лекційну суботу

November 6, 2018

5 листопада учасники Відкритого Університету Реформ мали змогу прослухати експертні лекції про реформу судової системи України.

Першим лектором був Роман Куйбіда, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, головний експерт Судової групи РПР, який розповів про ключові моменти судової реформи в Україні. Учасники слухали про нововведення в процесуальних кодексах, новий механізм оцінювання кандидатів на посаду судді, нові органи контролю за доброчесністю суддів та зміни в самій системі судоустрою України.

Галина Чижик, співкоординаторка Громадської ради доброчесності, пояснила учасникам унікальність досвід цього органу, який утворився з метою сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у встановленні відповідності судді критеріям професійної етики та доброчесності. Експертка пояснила яку інформацію збирає ГРД для оцінки кандидата на посаду судді, а також як і за якими критеріями відбувається  така оцінка.

Завершила навчальну суботу Людмила Слива, юрист та менеджер проектів кампанії ЧЕСНО. Фільтруй Суд!, яка пояснила важливість такої довгострокової кампанії громадського контролю для активізації суспільства і очищення системи судоустрою від недоброчесних суддів. Учасники послухали про моніторинг ходу реформи, аналіз інформації про суддів та кандидатів на їхні посади, контроль за ходом конкурсів та критерії оцінки доброчесності.

Наприкінці останньої лекції учасники мали змогу перевірити свої знання з судової реформи, за допомогою інтерактивного тесту Kahoot!, який підготувала Людмила. Дана Білоусова, Анастасія Апетик та Юлія Голопотелюк, які набрали найбільше балів за тестування, отримали приємні подарунки від кампанії ЧЕСНО. Фільтруй Суд!