Учасники ВУР 6.0 дізнались більше про онлайн-освіту та децентралізацію

December 9, 2017

Відкритий Університет Реформ продовжує навчання учасників шостого набору. Цього разу темами традиційної лекції стали онлайн-освіта та реформа децентралізації.

Ранок ми почали з Іллею Філіповим, співзасновником та виконавчим директором Студії онлайн-освіти EdEra. Темою його лекції була освіта, зокрема онлайн-освіта, технології та їх майбутнє. Лектор пояснив що у онлайн-освіті практично немає інновацій, хоча звісно, є нові бізнес-моделі. Він одну зі справжніх цінностей сучасної освіти: “Можливість почути не просто кращих, а різних кращих!”. Говорили також про суспільне сприйняття онлайн-освіти та безкоштовної освіти: “Безкоштовно та в Інтернеті не повинно дорівнювати “погано”, а також – про досвід співпраці EdEra із Міністерством освіти: “Так важкувато, не без нюансів, але Міністерство відкрите до співпраці: ми заповнили заявку зі своїми пропозиціями, а вже згодом їх обговорювали та почали реалізовувати – це круто!”.

Далі до Іллі приєналися його колеги із EdEra – Артем Ільчук. співзасновник та менеджер освітніх продуктів, та Діана Даюб, проектна менеджерка, і ми влаштували панельну дискусію. Спілкувалися із вурівцями про роботу в команді: мотивацію, командотворення, комунікації та управління проектами.

Наступною гостею була Анастасія Нуржинська, спеціаліст з комунікацій у Програмі ЄС та Східного партнерства “Культура і креативність”. Вона поділилась досвідом у сфері комунікацій, розробки та використання онлайн-курсів у різних проектах:

«Онлайн-курси можуть бути для емоцій (розваг) чи для користі (ті, що допомагають вам стати кращими). Вигодами, які отримуєте є розвиток індустрії онлайн-освіти, розповсюдження та доступність знання для регіонів, структурування знання та додаткова перевірка засвоюваності (плюс, це економічно вигідно)», – відзначила вона.

Експерт також розповіла про особливості, на які варто звернути увагу при створенні курсу, та типи мотивації учасників.

Завершився навчальний день лекцією Івана Лукері, менеджера групи РПР з децентралізації, координатора Центрального офісу реформ при Мінрегіонбуді. Він розповідав про децентралізацію та ряд суміжних питань. Роз’яснював як здійснюється влада на зальнодержавному та місцевому рівнях, як розподіляються бюджети, як працює і повинно працювати місцеве самоврядування; чому важливо реорганізувати простір для людей. Серед іншого, Іван Лукеря зобразив теоретичну та реальну систему управління державою та поділився даними щодо кількості населених пунктів.