Уряд вкотре продовжив строки вимкнення аналогового телебачення

August 31, 2018

29 серпня 2018 року Уряд прийняв рішення про продовження строків вимкнення аналогового телебачення для каналів мовлення, визначені Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення, на територіях, що межують з Російською Федерацією та тимчасово окупованими територіями. Згідно з внесеними змінами, аналогове мовлення функціонуватиме в Чернігівській, Сумській, Харківській, Донецькій, Луганській та Херсонській областях до 1 травня 2018 року.  Востаннє Кабмін вносив зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України щодо строку відключення аналогового мовлення 13 червня 2018, змінивши дату припинення використання технології з 30 червня на 31 серпня, а для міста Києва та Кіровоградської області  – 31 липня 2018 року.

Раншіе, КМУ затвердив перелік населених пунктів та районів, в яких поширюються програми держави-агресора та може здійснюватися тимчасове мовлення з використанням радіочастотного ресурсу України, в тому числі аналогове мовлення, на підставі дозволу, виданого Національною радою з питань телебачення і радіомовлення.

Нагадаємо, що відповідно до міжнародних зобов’язань, передбачених Регіональною угодою «Женева-2006», Україна повинна здійснити перехід ефірного телевізійного мовлення від аналогового стандарту розповсюдження програм до цифрового DVB-2. Для прийому цифрового сигналу, який здійснюється з ефіру, необхідні передавачі, які наразі розташовані в 166 населених пунктах, маючи середній радіус покриття від 20 до 110 км.

Тест Постанови КМУ №667 від 29 серпня 2018 року доступний за посиланням.

Текст Розпорядження КМУ №309-р від 10 травня 2018 року доступний за посиланням.