Відкрити ВРУ для суспільства: експерти обговорили план дій

August 31, 2018

Верховна Рада України є ключовим органом влади та центром політичного життя в країні. Тому громадський контроль над владою та дієва демократія неможливі без відкритості Ради та залучення суспільства до законотворчого процесу. За два роки парламентської реформи ВРУ вже здійснила низку кроків до прозорості – до прикладу, створила платформу онлайн-обговорення законопроектів. Чого вдалося досягти та що слід зробити за наступні два роки – про це йшлося під час стратегічної сесії ініціативи «Відкритий Парламент», яка відбулася 29 серпня у Києві.

Ініціатива «Відкритий Парламент» стартувала ще у 2016 році для реалізації Декларації відкритості парламенту. До її складу увійшли народні депутати, представники Апарату ВР, міжнародні організації та представники громадянського суспільства: ГО «Опора», Рух ЧЕСНО, Центр демократії та верховенства права, Ейдос та ТІ Україна. За мету вони поставили парламентську реформу, яка відкриє громадянам доступ до інформації, забезпечить звітність народних обранців за свою діяльність та можливість громадян брати участь у парламентських процесах. Ще одним напрямом роботи є розвиток технологій та інновацій у роботі ВРУ.

За підрахунками експертів Ініціативи, на сьогодні вдалося повністю чи частково виконати 17 з 20 зобов’язань. Так, запущена нова платформа zvity.org, де депутати публічно звітують про свою діяльність – її використовують вже 31% депутатів. Розпочав роботу портал відкритих даних ВРУ, також читачі можуть відстежувати проходження законопроектів. Абсолютною новацією стала публікація протоколів пленарних засідань та погоджувальних рад. Для громадян відкрита функція онлайн-обговорення законопроектів та онлайн-участі у засіданнях 7 комітетів. Верховна Рада також має власну платформу для подачі електронних петицій.

Водночас, серед завдань на майбутнє лишається механізм інформування громадськості про роботу тимчасових слідчих комісій та публікація відомостей про розпорядження державними коштами. Ряд зобов’язань потребує подальшого доопрацювання, оскільки виконана частково (наприклад, ВРУ публікує тексти депутатських запитів і звернень – але не відповідей на них).

У сьогоднішніх реаліях відкритість та підзвітність ВРУ є важливим елементом дійсного народовладдя. Українському законодавчому органу не довіряють 76% українців, в той час як 90% молоді наразі не цікавляться політикою. Таке становище сприяє сплеску популізму, а ще – байдужості до ситуації в країні. Відновити довіру суспільства парламент може лише завдяки максимальній відкритості та залученню самих громадян до законотворчості.

«Розвиток новітніх технологій та популізм стають викликом для представницької демократії. Я вірю, що наша діяльність неможлива без відкритості, адже ми потребуємо довіри, а вона виникає від обізнаності. Якщо громадяни не знають про діяльність парламенту, то й довіряти такому органу вони не будуть», – зазначила Ірина Пруїдзе, депутат парламенту Грузії.

Відтак, одним із пріоритетів Відкритого Парламенту стане запуск освітнього центру Верховної Ради України. Він працюватиме як заклад громадянської освіти для молодих українців. Школярам та студентами розповідатимуть про діяльність парламенту та механізми законотворення. Цей центр допоможе залучити молодь до політичного життя та виховувати відповідальних виборців.

«Ми орієнтувалися на британський досвід. У їхній освітній центр діти приїжджають цілими шкільними класами. Там вони не лише слухають лекції, а й беруть участь у модельних засіданнях парламенту, дебатних клубах. Мета – показати, як працює законодавчий орган та скоротити відстань між громадянами та законодавцями», – вказала Світлана Заліщук, народний депутат та учасник ініціативи.

Також учасники стратегічної сесії розробили пропозиції до нового Плану дій відкритості парламенту на 2019-2020 роки. Їх обговорення відбувалося у форматі Світового кафе, де учасники працювали у різних групах для розробки спільних рішень.

Так, найважливішою для відкритості парламенту учасники обговорення назвали інклюзивність – пристосування приміщення ВРУ для людей з особливими потребами. До ТОП-3 також увійшло створення освітнього центру та розширення порталу відкритих даних, аби громадяни отримували максимум інформації про діяльність Ради. На базі підсумків обговорення експерти ініціативи розпочнуть розробку Плану дій відкритості парламенту.

Захід був організований Ініціативою “Відкритий парламент” спільно з Верховною Радою України за підтримки проекту ЄС-ПРООН “Рада за Європу”