Відкритий Університет Реформ провів антикорупційну лекційну суботу

October 30, 2018

Чергова лекційна субота була для учасників восьмого набору Відкритого університету реформ на дві треті антикорупційною.

Лекцією про боротьбу з корупцією в Україні та доброчесні інституції розпочав Антон Марчук, експерт Центру політико-правових реформ та менеджер групи РПР з антикорупційної реформи. Спікер розповів учасникам про теоретичний аспект корупції, а також запропонував подискутувати, що потрібно Україні для подолання корупції – теорія чи досвід інших країн. Крім того, учасники ВУР дізналися більше про інституції, створені в Україні за останні роки, та законодавчі зміни, які покликані посилити контроль за дотриманням правил чесної гри та протидіяти незаконному збагаченню. Не забули й обговорити майбутнє антикорупційних органів та подальші кроки в боротьбі з корупцією.

Наступна лекція від директора Центру розвитку інновацій та головного експерта групи РПР з електронної демократії Сергія Лобойка була цілком присвячена інструментам електронної демократії. Власне, на початку лекції учасники поділилися особистим досвідом роботи з електронними інструментами та відмітили їхні переваги. Лектор розповів про історію впровадження сервісів електронної демократії в Україні: основні етапи, успіхи, поточний стан справ та сприйняття в суспільстві цього способу комунікації з владою. Загалом, такі інструменти електронної демократії, як петиції та громадський бюджет, позитивно вплинули на рівень участі громадян.

І завершив навчальний день Олександр Лємєнов, засновник ГО “State Watch” та головний експерт групи РПР з антикорупційної реформи. Олександр зосередив увагу учасників на проблемах та викликах у діяльності антикорупційних органів України, а також “розклав по поличках”, якими є повноваження цих органів. Окремим пунктом дискусії став запуск Державного бюро розслідувань.

Отже, пройшов ще один насичений ВУРодень, а далі на учасників чекає продовження теми боротьби з корупцією, про що говоритимуть експерти у понеділок та вівторок.