Відкритий Університет Реформ провів нову лекційну суботу

May 21, 2018

Відкритий Університет Реформ продовжує навчання учасників сьомого набору. Цього разу ВУР охопив одразу кілька тем: бюджетне планування, електронна демократія, робота асоціації «Професійний Уряд»,  а також непроста розмова про пенсійну реформу.

Віктор Мазярчук, керівник Офісу з фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України, детально розказав та показав студентам ВУР, як планується, з чого складається та на що витрачається державний бюджет України. Виявляється, це досить складна та заплутана комбінація різних процесів. Наприклад, єдина сума бюджету України (що у 2018 році складає 988 млрд. грн), включає в себе 125 бюджетів органів влади та 9061 місцевих бюджетів. У бюджетному процесі кожен суб’єкт має свої завдання, для прикладу, Міністерство фінансів України зводить наведені вище числа до спільного знаменника та намагається задовольнити фінансові бажання державних органів. Словом, дізналися багато цікавого про державні гроші.

Галина Третьякова, генеральна директорка Української федерації убезпечення, перед тим, як розпочати непросту розмову мовою чисел про пенсійну реформу, поділилася історією становлення такої форми соціального забезпечення як пенсія. Виявляється, пенсійний вік ніколи не визначався фізичними можливостями організму людини, а лише математичними методами. Також пані Галина розповіла, на якому етапі пенсійна реформа в Україні перебуває зараз та які перспективи на неї чекають у майбутньому. Хоча більшість ВУРівців вважають себе гуманітаріями, проте протягом цих двох лекцій вони досить непогано вправлялися з числами та формулами.

Сергій Лобойко, керівник Центру інновацій НаУКМА, приніс хорошу звістку: Україна займає 32 місце за станом електронної демократії серед 193 країн-членів ООН. Значні кроки у сфері е-демократії наше суспільство зробило протягом кількох минулих років. Одними із її найбільш помітних та діючих проявів є електронні петиції та електронні звернення. На особливу увагу заслуговують Громадські Бюджети міст, за якими громадяни десятків міст України можуть пропонувати, підтримувати та реалізовувати проекти задля покращення умов проживання у рідних містах. Пан Сергій також поділився, що зовсім скоро планується запуск аналогічного проекту на національному рівні. Робити не лише власне місто, а й цілу країну кращою. Що може бути кращим?!

Артем Шаіпов, голова правління Асоціації “Професійний Уряд” та Василь Бабич, член її правління, поділилися історією заснування та описали діяльність Асоціації (Professional Government Association). Ця історія про те, як випускники західних вишів об’єдналися задля хорошої та великої мети – прискорення реформи врядування в Україні шляхом залучення кваліфікованих молодих українців із міжнародною освітою на посади в державному секторі. Сьогодні Асоціація працює над рядом проектів, спрямованих на формування нової якості публічного адміністрування. Ключовий — новий проект Асоціації, за підтримки Kyiv School of Economics – Civil Service Feedback Loop Initiative — передбачає дослідження української державної служби за інноваційною методикою, що дозволить виробити рекомендації щодо підвищення якості урядових рішень.