Відкритий Університет Реформ провів нову лекційну суботу

November 21, 2018

“Зникла монополія на newsroom, і це сталося буквально за останні 10 років. Ніхто не знає, що з цим робити.”

Що це означає? Означає те, що чергова субота на ВУРі була присвячена медіареформі. А цитата належить першому спікеру, Зурабу Аласанії — голові правління Національної суспільної телерадіокомпанії, або ж Суспільного мовлення в Україні.

Пан Зураб розповів про еволюцію від УТ-1 до Суспільного. Йшлося про зміну структури організації раніше і сьогодні. Порівняно із минулим, у НСТУ тепер на 3000 працівників менше, до 150 скоротилася кількість ліцензій, а всі місцеві філії об’єднані в одну організацію. Вдосконалили контент, замінивши концерти Зіброва і Поплавського на інформаційні та розважальні програми для різної аудиторії. Водночас пройшли численні адміністративні зміни всередині, які були непомічені загалом, але важливі.

Другим спікером був Максим Дворовий, медіаекперт, юрист Центру демократії та верховенства права. Лекція була присвячена регуляторам медіасфери. Особливо це стосувалося телевізійного контенту. Якщо раніше ніхто нічого не регулював, то зараз Нацрада із питань телебачення та радіомовлення принаймні виписує скарги та створює інформаційні приводи. А це, за словами спікера, уже краще ніж нічого, і є куди еволюціонувати.

Завершилася субота дебатами про виборчу реформу. Тема дебатів: уряд запроваджує пропорційну виборчу систему з відкритими списками. Фасилітаторами та суддями дебатів стали Михайло Іскра, голова ГО “Київський Інститут європейського партнерства”, та Роман Байдюк, член ГО “Київський Інститут європейського партнерства”. Чимало учасників ВУРу брали участь у дебатах вперше. Одна сторона представляла позицію уряду і хотіла запровадити реформу виборів із відкритими списками. Завданням опозиції було відбити аргументи уряду своїми. Потім визначали якість виступів команд та переможців дебатів Дебати були гарячими, напруженими, тому цей досвід надовго запам’ятається ВУРівцям.