Відкритий Університет Реформ розповів, як борються з корупцією у США

March 23, 2018

Чи є у США е-декларування для політиків та наскільки корумповане американське суспільство? Про це вурівці говорили у п’ятницю під час вечірньої зустрічі з колишнім сенатором штату Канзас Крісом Штайнегером.

Сенатор розповів, що в Америці корупція також існує, але її рівень надзвичайно низький. Головна причина відкритості та прозорості політичної системи США – двопартійна політична система та самоконтроль. За його словами, демократи постійно контролюють діяльність республіканців, республіканці – демократів. Також існує тотальний контроль діяльності обох партій з боку незалежних ЗМІ.

У США існує три форми фінансової звітності. Так, кожен політик щорічно звітує про свої статки, лобістські компанії – про джерела фінансування, а кожна політична партія – про кошти, витрачені на виборчу кампанію. Що стосується громадських організацій, вони подають так звану форму 990 (Internal Revenue Service 990), в якій, окрім іншої інформації, вказується загальний дохід співробітників організації.

На думку Кріса Штайнегера, однією з головних проблем політичної системи України є відсутність ідеологій у політичних партій. Здебільшого вони схожі між собою, а відмінність зводиться до політичних лідерів, що уособлюють відповідну партію. Насамкінець сенатор підкреслив, що Україна зможе покращити економічну ситуацію та викорінити корупцію не раніше, ніж за 20-30 років.
Відкритий Університет Реформ – спільний освітній проект Реанімаційного Пакету Реформ та Центру демократії та верховенства права