Внесено альтернативний законопроект про заборону реклами на пам`ятках

February 7, 2017

19 січня 2017 року на розгляд Верховної Ради було внесено Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках культурної спадщини (№5679). 31 січня 2017 року народний депутат Сергій Тарута запропонував альтернативний законопроект Про внесення змін до деяких Законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках національного або місцевого значення та в межах зон охорони цих пам’яток, історичних ареалів населених місць (№5679-1).

Через внесення змін до ЗУ «Про рекламу» та «Про охорону культурної спадщини» запропоновано заборонити розташовувати засоби зовнішньої реклами «на пам’ятках національного значення та місцевого значення, та в межах зони охорони цих пам’яток, охоронюваних археологічних територіях, у межах історичних ареалів населених місць України, занесених до Списку історичних населених місць України». Контроль за дотриманням цієї норми за проектом повинні здійснювати спеціально уповноважені органи охорони культурної спадщини.

На відміну від першого законопроекту, цей проект пропонує збільшення штрафів за розміщення зовнішньої реклами на об’єктах культурної спадщини до розміру від 1 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 – 50 тис. грн.). Запропонований штраф не прив’язаний до рекламної площі, як у першому законопроекті, що пропонував 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20 400 грн.) за 1м2. Одночасно, Сергій Тарута пропонує підвищити відповідальність юридичних осіб за порушення законодавства про охорону культурної спадщини, збільшивши щтрафи за окремі правопорушення.

Оскільки запропоновано повну заборону розміщення зовнішньої реклами на об’єктах культурної спадщини, цей законопроект, на відміну від попереднього, не передбачає права Міністерства культури чи будь-якого іншого органу встановлювати єдині вимоги до такої реклами.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61032