ВУР 6.0 провів лекції про е-урядування та реформу держслужби

November 27, 2017

Навчання у Відкритому Університеті Реформ триває. Чергову лекційну суботу (25.11) ми присвятили темі участі громадськості в урядуванні та реформі держслужби

З Євгенією Поремчук, головою ГО “Розумне місто” та експертом eDem Lab ЦРІ НаУКМА, ми говорили про електронне урядування.

«Реалізувати цю ідею ми вирішили в 2014 році – подивилися на сайті Білого Дому петиції до Президента США і вирішили: чим ми гірші? А якщо петиція не набирає потрібну кількість голосів, то вона перетворюється на звернення громад», – відзначила вона. Ще однією темою стала робота порталу державних послуг IGOV.

У другій лекції йшлося про бюджети участі на місцях. Євгенія Поремчук розповіла як це працює: генеруємо ідею – пишемо проект – збираємо голоси – виграємо та реалізуємо проекту. На всіх етапах має бути залучена громада, бо це робиться для них.

Про реформу державного управління говорив Ігор Коліушко, голова Центру політико-правових реформ. Він пояснив, які завдання має реформа виконавчої влади (запровадження державної політики), державної служби (створення умов для реформи влади та місцевого самоврядування (створити систему, яка вирішує повсякденні питаня на місцях. Також йшлося про інститут держсекретарів

«Реформа спрямована на те, щоб дати нашому уряду інструменти ведення осмисленої політики. Державний секретар в міністерстві – водій. Міністр – той, хто каже куди їхати», – вважає він

А з лекції Івана Хілобока, старшого проектного менеджера Офісу реформ КМУ, ВУРівці дізналися про спроможні міністерства, зміни в державному управлінні та чому у владному ланцюжку «Процедури-Структури-Люди» треба змінювати не одну ланку, а одразу все.

«У наукових колах була ідея взяти бізнес-підходи і перенести на держуправління. Як виявилося, ця схема не діє. Адже в бізнесі ти працюєш на акціонерів, а у державному управлінні – заради якості життя громадян», – зауважив він.