Життєвий цикл реформ та децентралізація: ВУР провів нову навчальну суботу

October 12, 2020

Учасники разом з лекторами встигли обговорити життєвий цикл реформ та ознайомитись з підводними каменями реформи децентралізації.

Відкрив навчальну суботу Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України, директор ЦЕДЕМ (2005-серпень 2020) з темою: “Життєвий цикл реформ”.

А ось і він:

  • Спочатку необхідно визначити проблему, яка була б релевантна для людей та соціуму.
  • Далі варто обговорити всі варіанти рішень з усіма стейкхолдерами.
  • Наступний пункт – ухвалення змін, їхня імплементація (формування документів та їх виконання);
  • І останнє – оцінка (потрібно оцінити, чи була вирішена проблема, яка була сформульована у першому кроці).
  • А що далі? Все починається спочатку! На те він і називається “цикл”.

Другим лектором став Іван Лукеря, заступником Міністра розвитку громад та територій України, який допоміг вурівцям розібратись з підводними каменями реформи децентралізації, основним принципом якої є субсидіарність. Якщо простими словами, то те, що треба людині, треба передати на рівень, де ця послуга може бути найефективніше надана.

І наостанок вурівці мали можливість поспілкуватись з Сергієм Замідрою, Немішаївським селищним головою. Сергій розповів про те, що навіть на місцях, в маленьких селах та селищах можна скористатися можливостями на повну та робити те, що декілька років назад було неможливим 

“Велика” політика може бути не для всіх. Але це не означає, що ми повинні пасивно очікувати змін.

Будь-яка реформа, зміна, трансформація починаються з маленьких кроків. І долучення до вирішення проблем локального рівня – саме такий маленький крок, який потім може стати великим стрибком.