ВУР продовжує «антикорупційний марафон» для учасників

March 17, 2018

Перші кроки до реалізації власних проектів та продовження антикорупційного марафону: друга навчальна субота у ВУР 7 виявилася насиченою та продуктивною.

Так, Віктор Артеменко, менеджер проектів та незалежний консультант, провів для вурівців тренінг з проектного менеджменту. Віктор розказав, що будь-який проект – це вирішення викликів та проблем. Треба намагатися шукати для кожної проблеми багато стратегій вирішення, а після – обирати найоптимальніше рішення. Він також наголосив, що у соціальних проектах набагато складніше вирахувати результати, ніж у бізнесових. Адже у соціальній сфері успіх проекту, як правило, не визначається у грошах. Під час практичної частини тренінгу команди намагалися з глобальної проблеми обрати більш локальну, з якої б у майбутньому можна було розробити проект. Написавши короткий опис «проекту», вурівці представили свої напрацювання іншим командам.

Олександра Дрік, голова ради ГО «Громадський люстраційний комітет», розповіла про електронне декларування. Запуск системи е-декларування був справжньою #перемога, проте останні 1,5 роки все поступово перетворюється на #зрада. НАЗК саботує роботу: за весь час орган перевірив менше 150 декларацій. У свою чергу, запровадження обов’язку декларування для представників ГО, що займаються антикорупційною діяльністю, – спроба збору приватної інформації про активістів та “ліквідація” тих, хто хотів би перейти до державного сектору. Олександра наголосила, що декларування для громадськості  – дуже схоже на помсту від уряду для ГО, які виступали за впровадження системи е-декларування.

Максим Костецький, юридичний радник TI Ukraine розяснював ситуацію, що склалася навколо створення Вищого антикорупційного суду в Україні. Чому він потрібен, які справи мають бути йому підсудні, як повинен проходити добір суддів, який порядок оскаження рішень є доцільнішим, і нарешті, які є гарантії та запобіжники в діяльності “антикорупційних суддів”. Максим зауважив, що станом на сьогодні президентський законопроект вже пройшов перше читання у Верховній Раді, але депутати ще можуть внести до нього правки, щоб привести у відповідність до висновків Венеційської комісії.

Насамкінець, Маттіа Неллес, менеджер  “Anticorruption Walks Kyiv”, розповів про цю ініціативу. Основна її ідея – під час антикорупційних прогулянок розповісти про корупцію в Україні завдяки конкретним прикладам та показати механізми боротьби з нею. Одна зі “станцій” прогулянки – КВЦ «Парковий» – незаконно побудований бізнес-центр, на даху якого розміщено сумнозвісний вертолітний майданчик колишнього президента Віктора Януковича. Маттіа зазначив, що якщо людина знає, як працює корупція – вона розумітиме, як її побороти. Варто зауважити, що до презентації “Anticorruption Walks Kyiv” також долучилася team member проекту Аліна Цикало, яка є вільною слухачкою поточного набору ВУР.

Відкритий Університет Реформ – спільний освітній проект Реанімаційного Пакету Реформ та Центру демократії та верховенства права