Чому спротив реформі – гарна новина: ВУРівці дізналися про зміни у судовій системі.

November 22, 2021

Судова реформа – як приклад з математики: якщо здається, що все виходить легко, є великий шанс, що ти робиш помилку. 

Цієї суботи ВУРівці поринули у світ правничих наук, зокрема обговорили судову реформу – одну з найважливіших та найдискусійніших в Україні. Сповнена суперечливих питань, судова реформа викликає чимало запить, з якими ВУРівцям допомогли розібратися наші експерти: Роман Смалюк, експерт з питань судівництва Центру політико-правових реформ та Андрій Матат, юрист ЦЕДЕМ.

Роман розповів про основні напрямки судової реформи, а також складнощі, які виникають під час її перебігу. Лектор поділився важливим інсайтом, котрий зрозумів під час особистого досвіду втілення реформ “Якщо реформа не викликає спротиву, значить щось іде не так”

За словами Романа, реформа означає викорінення та знищення існуючої системи, що люди зазвичай сприймають критично. Відповідно, якщо немає обурення, зауважень чи критики – є досить імовірний шанс, що знайшовся спосіб обійти нову систему. Попри це, вкрай важливо не зупинятися на шляху реформ та поповнювати особистий багаж знань, щоб бути активним громадянином своєї країни.

Неймовірно пишаємося випускниками ВУР, що повертаються до нас як лектори. Така історія стосується Андрія Матата – учасника 2-го набору ВУР, який наразі працює юристом у Центрі демократії та верховенства права. Він розповів про роль громадськості у втіленні судової реформи, а також поділився досвідом ЦЕДЕМ в адвокації судової реформи. Зокрема, говорили про кампанію ЧЕСНО. Фільтруй суд (проєкт ЦЕДЕМ). 

Команда ЧЕСНО. Фільтруй суд створила унікальну у своєму роді базу профайлів суддів з усієї України. Аналізуючи інформацію про кар’єру, сумнівні судові рішення, статки, родинні зв’язки та причетність до корупційних справ, юристи визначають недоброчесність суддів. Оскільки база даних є у відкритому доступі, кожен з нас може подивитися документи та матеріали. І перевірити, наприклад, суддів свого місцевого суду.