Стартував VIII набір Відкритого Університету Реформ

September 17, 2018

Цієї суботи у Києві стартував восьмий набір Відкритого Університету Реформ – спільного освітнього проекту Центру демократії та верховенства права і Реанімаційного Пакету Реформ.

30 молодих реформаторів упродовж трьох наступних місяців відвідуватимуть лекції від експертів РПР, громадських діячів та представників влади, братимуть участь у дискусіях і тренінгах, реалізуватимуть власні проекти. Також учасники ВУР пройдуть стажування у провідних громадських організаціях і безпосередньо долучаться до змін у країні. Мета цього проекту – дати знання та професійні навички ініціативній молоді і заохотити її до участі у реформах.

Луіс Моршінг Заступниця Голови дипломатичної місії Посольства Швеції в Україні привітала учасників ВУР. Вона відзначила потенціал ВУРівців, чимало з яких уже мають досягнення у суспільній сфері, та висловила впевненість, що учасники проекту і надалі будуть спільно працювати над реформуванням країни.

Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, подякував партнерам за підтримку проекту. У своєму виступі він розповів про історію та роботу Реанімаційного Пакету Реформ та Центру демократії та верховенства права. Директор ЦЕДЕМ наголосив: відбір до ВУР вийшов конкурентним, і втішає бажання молодих людей проводити суботи у роботі та конструктивних дискусіях про майбутнє.

Єгор Соболєв, народний депутат України, провів для ВУРівців екскурс у історію українських державних інституцій. Політик наголосив на значенні демократії для нашої країни і тому, що народовладдя може вижити лише у разі існування сильних інституцій. Тож мета громадянського суспільства – виправляти ті частини політичного механізму, які не працюють.

Про роль медіа та їх завдання у сучасному світі говорив Роман Вінтонів, журналіст та телеведучий. Він наголосив, що медіа розповідають суспільним групам одне про одного – і таким чином формують спільноти. Завдяки комунікації суспільство стає синхронізованим, і тому сильнішим. Прикладом цього був Євромайдан.

Натомість Тарас Шевченко присвятив свою лекцію значенню ролі громадянського суспільства у реформах. Він вказав, що лише громадський контроль і покарання корупціонерів не вирішує суспільних проблем. Потрібно спрямовувати зусилля на побудову інституцій, у яких захотіли б працювати чесні професіонали, і водночас підтримувати реформаторів, які пішли у владу. Україна наразі є однією з найпрозоріших держав, однак корупцію це не зупинило – тому потрібна інфраструктура змін.

Захід відбувся за підтримки Швеції