Як працюють реформи: Відкритий Університет Реформ провів вечірню лекцію

March 20, 2018

Чому реформи – це не завжди добре, і чому реформатори мають бути психічно стійкими? Про це у своїй вечірній лекції для вурівців розповів Максим Нефьодов, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України. Говорили про те, як творилась реформа публічних закупівель і як Prozorro працює сьогодні.

За його словами, зміни – це в першу чергу технологія. Також реалістична оцінка своїх можливостей є обов’язковою складовою на шляху до змін. Що ж до законодавства – немає «гарних» або «поганих» законів, вони або підходять країні, або ні. За словами Максима Нефьодова, Реформи мають плануватися за межами державної служби, але втілюватись – саме під час служби, проте для цього необхідна велика команда.

«Нема ніякого сенсу йти туди, де ви один в полі воїн. Треба знаходити вікна можливостей на державній службі, адже ключові інструменти впливу саме у державних органах, ключові рішення ухвалюються саме там. Задля будь-яких змін необхідно купити квитки на поле реформ. Якщо ти вже займаєшся реформами, то важливо бути психічно стійким. Реформи – це зміни, а зміни, у свою чергу, подобаються не всім. Тоді держава діє як монополіст на  насилля: іноді це може бути перевагою, бо реформи це не “всім добро”, часто це комусь гірко, і не обов’язково поганим людям», – вказав лектор.

Під час лекції говорили і про те, що Україні часто пропонують застосовувати європейський досвід, але не весь західний досвід можна впровадити в Україні: європейське регулювання доволі високовартісне, тому перед тим, як ухвалювати будь-який закон чи акт, варто відповісти на питання, чи готові ми за це платити?

Відкритий Університет Реформ – спільний освітній проект Реанімаційного Пакету Реформ та Центру демократії та верховенства права