«Як пробігти антикорупційний марафон»: ВУР провів публічну лекцію

March 13, 2018

Як Україні пройти «антикорупційний марафон» – тобто довести боротьбу з корупцією до логічного завершення – про це вурівці говорили під час першої вечірньої лекції нового сезону. Про це їм розповів Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Ukraine.

Ярослав розказав, що за 2017 рік Україна здобула 30 балів зі 100 можливих у дослідженні Transparency International «Індекс сприйняття корупції», посівши 130 місце зі 180 країн у рейтингу. У порівнянні з минулим роком, Україна піднялася на одну сходинку і обігнала Росію. Це сталося завдяки роботі антикорупційних органів, зокрема НАБУ та САП. В свою чергу, НАЗК, мета якого – виявлення корупції на ранніх стадіях – очікувань від своєї діяльності не виправдало. Експерт рекомендує повний “перезапуск” цього органу, відповідний законопроект вже зареєстрований у парламенті та чекає на перше читання.

Також виконавчий директор зазначив, що корупція з боку держави означає подвійну плату за державні процедури. Саме тому реформа освіти та медицини знизить можливість корупції у цих сферах. Наостанок лектор дав 5 порад для ефективної боротьби з корупцією:

  • Побудувати власне життя без корупції
  • Долучатися до громадського контролю
  • Стати волонтером громадської організації чи ініціативи
  • Викривати корупцію
  • Вибирати корупцію відповідально

Відкритий Університет Реформ – спільний освітній проект Реанімаційного Пакету Реформ та Центру демократії та верховенства права