Як провести приватизацію: ВУР продовжує лекції про реформи

December 13, 2017

Чому в Україні так багато державного майна, що з ним робити і як провести приватизацію – ці питання є базовими для кожного, хто вивчає процес реформування країни. Відповіді на них дав Дмитро Яблоновський, експерт Центру економічної стратегії, на черговій лекції Відкритого Університету Реформ.

Експерт озвучив ключову тезу: держава не є ефективним менеджером, тож усе майно і його обслуговування стає тягарем, за який зі своїх податків платять громадяни. Тому у власності держави мають лишитися тільки стратегічні підприємства – всі інші слід приватизувати. Підхід до державної нерухомості також слід змінити: або оптимізувати її використання, або продати.

Лектор наголосив, що процес приватизації має проходити прозоро, відкрито та швидко, із залученням стратегічних іноземних інвесторів. Державним компаніям також потрібні зміни.

«На державних підприємствах слід реорганізувати систему управління. Держава має зрозуміти, навіщо їй та чи інша компанія, встановити цілі та задачі для цих підприємств, вибрати систему управління та не допускати конфлікту інтересів», – зазначив Дмитро Яблоновський.

Результатом цих реформ стане зроостання інвестицій та більша ефективність виробництва – а значить, і більша конкурентоспроможність українських товарів, підкреслив експерт.

Він ознайомив ВУРівців із перебігом приватизації, яка відбувається дуже повільно. Так, за 2016 рік держава заробила 187,5 млн. грн. (заплановані в бюджеті 17,1 млрд. грн.), а за 9 місяців 2017 року – 3,3 млрд. грн. (із запланованих 17,1 млрд. грн.). Питання викликає і прозорість приватизації.

Відкритий Університет Реформ – спільний освітній проект Реанімаційного Пакету Реформ та Центру демократії та верховенства права.