Яка роль медіа у суспільстві та чи можна вірити новинам

May 8, 2018

Яка роль медіа у суспільстві та чи можна вірити новинам. Про це вурівці поговорили під час вечірньої зустрічі з Романом Вінтонівим – журналістом та телеведучим, відомим під псевдонімом Майкл Щур, а також та членом правління НСТУ.

Медіа у тому чи іншому вигляді з’явилися після того, як люди почали жити у великих містах та країнах. До цього люди жили у своїх маленьких громадах, були особисто знайомі й знали все про кожного, а отже не потребували інших джерел інформації. З початком глобалізації, медіа почали відігравати роль «посередників» між особисто незнайомими людьми. Медіа знайомили різні групи людей між собою та налагоджували комунікацію між ними.

Роман наголосив, що медіа відповідальні за довіру у суспільстві. У свою чергу суспільство може існувати лише за умови довіри. Саме тому медіа мають правдиво доносити інформацію до читачів та забезпечувати баланс між різними групами людей.

«В Україні медіа не зовсім правильно виконують свою основну функцію – знайомство соціальних груп поміж собою. На жаль, інколи трапляється так, що медіа «вішають ярлики» на різні групи людей, не пропониючи жодного вибору», – наголосив лектор.

Тому Роман Вінтонів закликає медіа довіряти, але не забувати перевіряти. Адже і ЗМІ здатні помилятися.