YouTube заблокував канали 112 Україна, ZIK та NewsOne для перегляду в Україні

April 27, 2021

24 квітня 2021 року адміністрація YouTube заблокувала перегляд в Україні каналів “112-Україна”, ZIK та NewsOne, що поширювали російську пропаганду.

При спробі подивитися відео цих каналів, з’являється напис: “Цей контент недоступний у домені цієї країни через скаргу на протизаконний контент від уряду”. Таким чином YouTube нарешті зреагував на звернення Міністерства  культури та інформаційної політики. 

Ще 2 лютого 2021 року відповідно до указу президента були введені санкції на 5 років проти народного депутата Тараса Козака за сприяння фінансуванню тероризму. Санкції передбачали блокування усіх активів, у тому числі анулювання ліцензій телеканалів “112-Україна”, NewsOne та ZIK, а також припинення ретрансляції / розповсюдження телепрограм.

Варто зазначити, що це вже не перший приклад співпраці інтернет-платформ з українських урядом з метою захисту національної безпеки та територіальної цілісності України. У 2018 році Facebook у відповідь на звернення Міністерства  інформаційної політики заблокував Facebook-спільноти терористичних угруповань – так званих ДНР та ЛНР – які поширювали фейки та російську пропаганду.

Така готовність до співпраці і підтримка інтернет-платформ неймовірно потрібна у ситуації, коли Україна є об’єктом збройної агресії з боку Російської Федерації.