Розвивати і популяризувати біологію в Україні – відповідальний вчинок

February 9, 2022

Друзі, як щодо захопливої екскурсії ботанічним відділом музею? На вас чекають різноманітні види гербаріїв, мікроводоростей, насіння тощо. Ні, не зацікавило?!

А як ви подивитесь на це запрошення, якщо воно буде звучати так: «Тільки сьогодні й тільки зараз – виставка хижих рослин!», або «Поспішайте на екскурсію! На усіх фанатів “Гаррі Поттера” очікує зустріч зі справжньою мандрагорою!»

Герой нашої сьогоднішньої історії – Олексій Коваленко – мріяв бути звичайним науковцем, а став вченим, завдяки якому Науково-природничий музей України має унікальний ботанічний відділ – з рідкісними рослинами з Криму, з об’ємними композиціями, а не пласкими гербаріями, та унікальними колекціями, які збирають вчені музею, привозять відвідувачі з закордону та просто вирощують у самому музеї – в тому числі й міфічну мандрагору.

За 10 років роботи в музеї Олексій кардинально змінив ботанічний відділ, став його головним популяризатором та натхненником. Сьогодні ви можете:

  • відвідати авторську екскурсію Олексія «Хижі рослини» і навіть взяти паросток такої рослини із собою, щоб посадити вдома;
  • привести школярів не просто на лекцію, а на цікавий квест, присвячений динозаврам – Олексій надає можливість потримати справжній зуб та хребець динозаврів, що жили мільйони років тому.

Якщо ж ви забажаєте якомога глибше зануритись у світ ботаніки, завітайте на ютюб-канал Олексія «Довколаботаніка», він налічує немало відосіків із його лекціями, подкастами, оглядами музеїв та багатьма іншими цікавими відео, знятими нашим героєм власноруч. Або придбайте його книги: “Фрукти проти овочів” та “Рослини-прибульці”.

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). Центр демократії та верховенства права був відповідальний за зміст публікації, але він не обов’язково відображає погляди USAID або Уряду США.

#100відповідальнихвчинків