Організовувати комплексну евакуацію для людей з прифронтових територій, допомагаючи облаштувати життя на новому місці – це відповідальний вчинок

August 7, 2023

Олександра Сахарук допомагає мешканцям прифронтових регіонів виїхати та розпочати комфортне життя на безпечних територіях. Дівчина разом із друзями започаткувала волонтерський проєкт “Не самі”, який займається комплексною евакуацією. До програми комплексної евакуації входить все необхідне, щоб облаштувати життя з “чистого аркушу”: допомога в оформленні документів, пошук місця роботи, пошук школи і дитсадочка для дітей тощо.

Водночас підтримка переселенців передбачає гуманітарну та консультативну допомогу. Волонтери проєкту відслідковують, у якому стані перебувають переселенці та в чому вони мають необхідність.

“Ми супроводжуємо людину повністю впродовж переїзду та адаптації на новому місці та пропонуємо житло, яке не тимчасове, а постійне”, – зазначила Олександра для “Громадського”.

До початку повномасштабного вторгнення Олександра Сахарук працювала в IT-сфері. Після 24 лютого 2022 року дівчина почала займатися журналістикою. Комунікуючи з людьми з прифронтових територій, вона усвідомила, що саме відсутність комплексу можливостей для організації комфортного життя на новому місці зупиняє більшість людей виїжджати з прифронтових територій. Саме це усвідомлення й підштовхнуло Олександру до створення проєкту “Не Самі”.

Волонтери проєкту “Не самі” розпочали програму комплексної евакуації у лютому 2023 року. Щоб про можливість комплексної підтримки змогли дізнатися ті, хто не має доступу до мережі Інтернет, волонтери їздять у евакуаційні тури, до прифронтових населених пунктів. 

“Ми в’їжджаємо в місто, не маючи жодних заявок про евакуацію. Спілкуємося з людьми, поширюємо брошури. Я можу залишитися на кілька днів ночувати в тому прифронтовому місті, або проїхати тур, зачіпаючи різні села і міста. На першому етапі туру ми їздимо по різних містах, в яких у нас вже є заявки, забираємо людей. Другий етап – ми вибираємо ділянку фронту й об’їжджаємо її за тиждень-два”, – розповіла волонтерка в інтерв’ю для “Радіо Свобода”.

Олександра з іншими волонтерами вже провели два великих евакуаційних тури, відвідавши Авдіївку, Гуляйполе, Нью-Йорк, Сіверськ, Торецьк, Часів Яр та інші міста на лінії фронту.

Історія 20-річної Олександри Сахарук – це надихаючий приклад відповідальної громадянки. Юна волонтерка допомагає родинам, які щодня спостерігають жахи війни, відкрити нову сторінку стабільного життя. Її жага зробити все можливе й неможливе, аби врятувати людей, зберегти їхні життя та облаштувати комфортний притулок у безпечних умовах, дарує надію на світле майбутнє нашої держави. 

“Ми можемо продовжувати будувати українську національну ідею. Ми спостерігаємо за тим, як формується наша держава, які процеси зараз у ній відбуваються. Це дуже цікаво, якщо ти можеш бути до цього долучений або долучена. Насправді, це велике щастя, що ми застали цей період у своїй молодості, коли ми вже маємо власну державу, але ще можемо займатися її побудовою”, – надихає Олександра в інтерв’ю для “Громадського”.

#Українці_відповідальні_громадяни #100відповідальнихвчинків #Ukrainians_responsible_citizens #100repsonsibleactions