Надавати Україні міжнародну підтримку – відповідальний вчинок

April 7, 2023

Преподобний Кіт Еспозіто – громадянин Сполучених Штатів Америки, диякон в Єпископський церкві, щасливий батько маленького хлопчика та людина, що дуже любить Україну та українців. 

Вже 25 лютого, на другий день повномасштабної війни, його пост “Молимося за Україну” перепублікували десятки американських друзів Кіта. Адже в ньому він поділився аж шістьма практичними кроками – що саме зараз може зробити кожен американець, аби допомогти Україні та українцям. 

9 років тому Кіт жив в невеликому місті в Луганській області, яке у 2016 році, завдяки декомунізації, повернуло собі свою історичну назву – Кадіївка. Як волонтер програми “Корпус Миру”, він впродовж двох років працював в спеціалізованій українській школі: викладав англійську мову для школярів, проводив для них майстер-класи й позакласні заходи, знайомив учнів з громадським активізмом, розкривав невідомі грані й фарби багатонаціонального світу. 

У рік повномасштабної війни Keith вирішив детально розповісти фейсбук-друзям про найяскравіші та найцікавіші моменти свого життя в Україні. Так він започаткував рубрику “Моя Україна”, де впродовж 28 днів ділився враженнями, переживаннями, емоціями та досвідом свого українського життя. Розповідав, наскільки йому цікаво було вивчати мову безпосередньо в середовищі її носіїв і як потім несподівано у розмові з бабусями-сусідками зауважував, що вони вживають багато українських слів, хоч ті і не помічали цього, наголошуючи на своїй російськомовності. В його постах є й історична складова, адже Кіт встиг застати події перших днів Революції Гідності. А також публікації містять розповіді про традиції, побут, звички українців. І, звісно, хлопець розповідає про подорожі країною й про людей, яких він зустрічав на своєму шляху. І все це підкріплено такими теплими та гарними архівними фото!

28 днів та 28 публікацій – завдяки ним Кіт збирав донати для благодійного фонду “Разом для України” – кошти на медичну та гуманітарну допомогу для тих, хто сьогодні особливо цього потребує. 

Така міжнародна підтримка людей, що щиро вболівають за Україну, сприяє поширенню достовірної інформації про українські воєнні реалії, допомагає розвіювати наративи російської пропаганди, а також надає кожному з нас сили стояти далі та протидіяти ворогу: хто як може і вміє. Адже відповідальні вчинки можуть сказати про нас набагато більше, ніж слова. 

#Українці_відповідальні_громадяни #100відповідальнихвчинків #Ukrainians_responsible_citizens #100repsonsibleactions