Рятувати людей і тварин від наслідків теракту на Каховській ГЕС – це відповідальний вчинок 

July 6, 2023

Через те, що росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС, тисячі людей і тварин у прилеглих населених пунктах опинилися у надважкому становищі.  Чимало громадян об’єдналися, щоб допомогти долати наслідки екоциду на Херсонщині та Миколаївщині. 

Ми зібрали історії українців, які рятували людей та тварин від водних пасток, голоду та спраги, а також давали змогу дістатися безпечної зони на території суходолу. 

#Українці_відповідальні_громадяни #100відповідальнихвчинків #Ukrainians_responsible_citizens #100repsonsibleactions

1. Антон Дмитрієв, чий дім у Херсоні затопило після підриву дамби, рятував тварин, що перебували у водних пастках. Сам він не встиг евакуюватися, бо доглядав за хворим дідусем, що відмовлявся виїжджати. Після затоплення оселі Антон залишався у квартирі сестри, у селищі Садовому. Хлопець шукав тварин, покинутих напризволяще, та допомагав їм дістатися суходолу.

“Ми пережили окупацію з тваринами, і не можемо їх залишити. Хлопчик з інвалідністю врятував дві вівчарки. Ми їх віддали волонтерам. Він заходив у воду і витягував цих собак свого знайомого, який останнім часом пив. Знайомий собак просто випустив, вони плавали біля хвіртки, а цей хлопчик заходив і діставав собак. Два собаки я дістав, і два він. Вода йому була по груди”, – розповів Антон для “Українського Радіо”.

2. Михайло Пуришев з командою друзів волонтерів рятував людей в окупованих Олешках. Ризикуючи потрапити під обстріли, вони разом з добровольцями вивозили людей з підтоплених будинків, рятуючи їх від загибелі. 12 червня Михайлу вдалося евакуювати 10 дітей, 5 дорослих та 1 собаку з окупованого населеного пункту.

“Евакуація з Олешок. Ризик повинен бути виправданий. Нам казали, що це неможливо, але це спрацювало. Нас не розстріляли, і ми змогли забрати людей”, – поділився Михайло на своїй Instagram-сторінці.

3. Олександр Качура з Дружківськового добровольчого формування човнами возив гуманітарну допомогу. Разом із волонтерами він доставляв воду та харчі в оточену водою Афанасіївку на Миколаївщині. 

“Ми були в селі Афанасіївка, яке за пів дня стало островом, бо з одного боку там річка, з іншого низина. Зараз вода відрізала село від решти громади. Волонтери ж їдуть на Херсонщину та інші підтоплені регіони з човнами, завдяки їм ми змогли довезти людям гуманітарний вантаж”, – розповів Олександр для “Суспільне. Новини”.

4. Ярослав Прокопенко допомагав з евакуацією із затопленої Херсонщини. Під обстрілами доброволець рятував тварин і людей з дахів будинків, вивозячи їх на човнах.

“На тому місці, де випливали наші човни, залишилися хлопці, вони розповідали, що залетів дрон, за 15 хвилин почався обстріл тої точки. Росіяни стріляли по людях евакуйованих. Ціль була не військові, а цивільні люди. Перешкодити евакуації була їхня мета”, – поділився Ярослав для “Подробиць”.

5. Переселенці з Маріуполя одразу долучилися до збору гуманітарної допомоги для людей із Херсонщини, що втратили все через підрив Каховської ГЕС та підтоплення прилеглих населених пунктів. У центрах “ЯМаріуполь” збирали воду, харчі, ліки та одяг.

“З першого вечора несуть гігієну, харчі, білизну, дитячий одяг, корм для тварин, діляться своїми продуктовими наборами. А ми вже в центрі тут все сортуємо і готуємо до відправлення”, – розповіла адміністраторка центру “ЯМаріуполь Львів” Оксана Михайлишин для Суспільне Новини.

Фото:  mykhailo.puryshev