Розробити додаток, щоб полегшити адаптацію українських дітей-біженців за кордоном – це відповідальний вчинок

December 19, 2023

Після початку повномасштабної війни українські підлітки Анастасія Демченко, Софія Терещенко та Анастасія Феськова перебували за кордоном – у Японії, Великій Британії і США. Побачивши у новинах сюжет про маленьку самотню дитину, яка загубилась, перетинаючи українсько-польський кордон, розчулені дівчата вирішили допомогти українським біженцям. Так у них з’явилася ідея створити додаток, що допомагатиме українським дітям безпечно перетинати кордон та сприятиме легшій інтеграції в інших країнах.

Тріо українських дівчат-підлітків спромоглося розробити два мобільних застосунки, що сприяють адаптації молодших та старших дітей з України та допомагають у пошуках безпечного прихистку за кордоном. Обидва застосунки доступні для завантаження з App Store та Google Play.

📲Refee – розрахований для дітей 4-11 років. Додаток покроково розповідає, де та як діти можуть отримати допомогу, доступ до основних потреб у чужій країні. Допомагає визначити місцезнаходження, знайти безпечний притулок і їжу.

📳SVITY – створений для осіб від 16 років, щоб сприяти інтеграції українців до нової країни. Допомагає знайти спільну мову з іноземцями та спростити комунікацію з місцевими спільнотами.

Коли дівчата розпочали створення додатку, їм було лише 16-17 років. Підлітки познайомилися онлайн на міжнародному конкурсі з розробки мобільних застосунків Technovation Girls. Спершу дівчата планували створити додаток із дещо іншою метою. Проте усвідомлення труднощів, з якими стикаються українські діти, самостійно адаптуючись до нових умов життя, надихнуло дівчат видозмінити їхній першочерговий задум.

Одна з дівчат – 18-річна Софія Терещенко – на власному досвіді знає, як важко живеться дітям, які змушені були втікати від війни за кордон. Адже сама вона в 2022 році приїхала з мамою до Кембріджширу, а в рідній країні залишились її батько та брат. 

17 листопада трьох українок оголосили переможницями Міжнародної премії миру 2023 за розробку корисних додатків для біженців. Премію підліткам вручили у Лондоні. Анастасія Феськова з Софією Терещенко особисто отримали премію. 

“Як би сильно ми не хотіли, щоб у всіх дітей було безпечне та мирне дитинство. Ми розуміємо, що реальність наразі інакша. Ми сподіваємося створити краще майбутнє для дітей, незалежно від того, хто вони та звідки. Нам необхідна підтримка, щоб втілювати це у реальність. Нам потрібно, щоб усі ви були відкриті для взаємодії з дітьми з різних верств суспільства, дітьми, які живуть у чужому середовищі не з власної вини”, – зазначила у промові  17-річна Анастасія Феськова.

Ця відзнака дала їм міжнародну платформу та можливість ділитися своїм повідомленням і натхненням до змін на весь світ. Дівчата отримали грант на навчання та 100 000 євро у фонд проєкту.

“Міжнародна дитяча премія миру акцентує увагу на тому, що голоси дітей-біженців будуть почуті по всьому світу, що дасть нам усім ще більше сил боротися за наші права та безпеку перед обличчям небезпеки”, – наголосили Анастасія, Софія та Анастасія після отримання відзнаки.

Дівчата також створили молодіжну громадську організацію “Світ”, що спрямовуватиме зусилля на розв’язання проблем, з якими стикаються українці за кордоном, зокрема проблем комунікації. 

Пишаємося такими юними, а вже надзвичайно відповідальними українками, що продовжують допомагати українцям з-за кордону. Сподіваємося, що їхні застосунки допоможуть дітям знаходити безпечний і дружній прихисток у нових країнах і надалі.

#Українці_відповідальні_громадяни #100відповідальнихвчинків #Ukrainians_responsible_citizens #100repsonsibleactions