Долати бар’єри, аби залучити людей з інвалідністю до участі у житті суспільства

October 3, 2021

Долати бар’єри, що існують в зовнішньому середовищі аби залучити якомога більше людей з інвалідністю до участі у житті суспільства – складна та дуже відповідальна місія.

Оксана Драчковська, журналістка, письменниця та громадська активістка виховує сина, який з народження прикутий до інвалідного візка, тому тема інклюзії є для неї дуже близькою. Її автобіографічна казка “Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама” отримала відзнаку конкурсу “Коронація слова” як найкраще інклюзивне оповідання – книга розповідає малечі, що дитина з інвалідністю також може грати, навчатися та пізнавати світ, але для цього потрібно створити дружнє середовище.

Як допомогти людям, котрі потребують інклюзивних технологій, комфортно жити в місті та соціумі?  Оксана кожного дня працює над питанням доступності у місті Чернівці:

  • Веде власний блог у ФБ “Зайка на візку”, в якому, зокрема, розповідає про доступність Чернівецьких вулиць для людей на візку;
  • Пише на тему інклюзії у своїх публікаціях в газеті “Дзеркало тижня”;
  • Дописи мають величезний вплив і є рушійною силою для чиновників. Завдяки Оксані та її відповідальним вчинкам, аптеки, крамниці, кав’ярні та інші заклади міста Чернівці стали доступними для людей на візках та батьків з колясками.

Такі відповідальні вчинки надихають людей навколо не залишатися осторонь від проблем інклюзії та працювати над тим, щоб їхнє місто ставало доступним для людей з інвалідністю.

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). Центр демократії та верховенства права був відповідальний за зміст публікації, але він не обов’язково відображає погляди USAID або Уряду США.