Організовувати донати для ЗСУ завдяки мистецтву – відповідальний вчинок

December 8, 2022

Організовувати донати для ЗСУ, транслюючи українські традиції крізь сучасне мистецтво – це відповідальний вчинок.

Аби українські військові були забезпечені усім необхідним, відповідальні громадяни створюють корисні ініціативи, до яких долучаються небайдужі українці. Кожен може підтримати проєкти, що припали до душі, хто як може – донатами або ж волонтерською підтримкою. Серед таких ініціатив, що набувають популярності – організація благодійних зборів та проведення аукціонів.

Зробити свій внесок у наближення нашої перемоги також прагне українська художниця Марта Пітчук. Наприкінці вересня вона організувала аукціон для збору коштів на потреби ЗСУ, виставивши на продаж власну картину з серії “Мотанок” – “Мотанка. Наречена. Західне Поділля”. Менш ніж за два місяці її продали за 345 тисяч гривень. Виручені кошти Марта передала волонтерам для закупки необхідної амуніції та автомобіля для 8-го полку спецпризначення. Поза тим, попередній її аукціон з продажу картини “Мотанка у вінку. Полісся” зібрав 125 тисяч гривень. Це дозволило забезпечити військових системою Starlink та приладами нічного бачення.

Водночас в колаборації з брендом Сhernikova вона створює хустки і влаштовує благодійні лотереї, щоб кожен мав змогу долучитися до збору та отримати унікальну річ.

Мисткиня та авторка муралів, Марта протягом 8 років створює полотна, в яких передає прадавні українські обереги та втілює в своїх картинах образ сучасної жінки, ніби живої мотанки. Створюючи “Мотанки”, художниця відчуває в собі натхнення від прадавньої духовної сили. 

“Я усвідомлюю, що в житті все не відбувається просто так. Що різні ідеї картин, які приходять – вони послані звідкись. Моє основне завдання – їх почути, зрозуміти й відтворити на полотні. Я їх не придумую – вони самі хочуть народитись. А я – просто засіб їх втілити”, – поділилася Марта в інтерв‘ю.

📖Щоб розпочати серію полотен “Мотанка”, мисткиня досліджувала культурні та історичні особливості регіонів України. Ба більше, вона ознайомлювалася з етнографічними рукописами, аби кожен її витвір був оповитий “кодом” певної української місцини.

У 29 років Марта вже встигла створити більше сотні картин та муралів. Її мурали прикрашають вулиці в Чернівцях, Івано-Франківську, Стриї, та Ворохті. Перший було створено на вулиці Івана Миколайчука в Івано-Франківську. Саме тому його вирішили присвятити відчайдушному козакові Василю – славнозвісному образу актора з кінострічки “Пропала грамота”.

Наразі Марта продовжує забезпечувати донати для ЗСУ та розвивати сучасне мистецтво, актуалізуючи в ньому українську традицію. А це дійсно надихає на створення власного внеску у нашу майбутню перемогу!

#Українці_відповідальні_громадяни #100відповідальнихвчинків #Ukrainians_responsible_citizens #100repsonsibleactions