Допомагати людям відновити житло – відповідальний вчинок

October 20, 2022

Село Мощун в Київській області сьогодні відоме тим, що саме тут ЗСУ зупинили наступ російської армії на Київ. По селу нещадно били з ворожої авіації та артилерії. Лише близько 30 будинків залишились придатними для відновлення та проживання. Але життя потроху повертається сюди, зокрема і завдяки нашому герою. ІТ-спеціаліст та альпініст Михайло Уткін та його команда нещодавно допомогли родині з Мощуна замінити дах їхнього будинку. Та не тільки їм волонтери прийшли на допомогу. 

До початку повномасштабного вторгнення Міша жив із родиною в Ірпені. Через дії окупантів родина вимушена була виїхати на захід України. Там Міша разом із друзями почав робити  перші кроки до волонтерства – розвозити людей та гуманітарку. У квітні чоловіки повернулись в Ірпінь та побачили наслідки приходу росіян: порожнє, напівзруйноване місто без світла і води. Друзі Михайла до війни займались висотними роботами, і саме вони почали отримувати прохання щодо накриття зруйнованих вибухами дахів, видалення повалених сосен тощо.

ІТ-Компанія, в якій працює Міша, не лише підтримала його у цей час, а й допомогла долучитися до відновлення осель інших людей. Накриття дахів вимагало фінансування: оренда автовишок, інструменти, матеріали. Щось з необхідного хлопці купували самостійно, а для іншого відкривали збори в соцмережах. Так про них і дізнавались люди з навколишніх міст і сіл – Гостомеля й Мощуна.

Більшість робіт друзі-волонтери виконували власноруч або з напарниками з висотних робіт. Якщо потребували більше рук, то їм завжди вдавалось знайти підмогу серед спільноти альпіністів і гірських туристів.

«Приємно було познайомитись з людьми, які можуть методично і без зайвих питань цілий день розгрібати завали чи пиляти велетенський спалений аварійний дуб», – ділиться враженнями Михайло.

Накриття дахів тентами – тимчасове, щоб врятувати від негоди те майно, яке збереглось після руйнувань. Але завдяки цим накриттям люди повертаються до своїх будинків та знаходять засоби для відновлення власних домівок. «Люди зараз налаштовані на співпрацю і, якщо не сидіти склавши руки, то можна ефективно робити багато корисного».

Сьогодні Міша та його друзі повернулись до своєї основної роботи. Хлопці багато часу та зусиль присвятили справі з відновлення дахів і тепер настав час рухатись далі. Наш герой продовжує допомагати людям, але вже в інший спосіб та в інших волонтерських проєктах. Саме зараз триває збір на закупівлю пікапа та обладнання для військових. Тому Міша буде вдячний кожному, хто підтримає цю справу. 

#Українці_відповідальні_громадяни #100відповідальнихвчинків #Ukrainians_responsible_citizens #100repsonsibleactions