Розвивати фермерство і годувати людей під час війни – відповідальний вчинок

June 9, 2022

«Комусь зі зброєю воювати, а комусь потрібно всіх годувати. Місія на мені – я годую близько 1000 людей з ближніх сіл, працюю як можу». 

Михайло Травецький, фермер з Чернігівщини, в перші дні війни евакуював сім‘ю, але залишився на фермі, щоб продовжувати не тільки доїти та годувати корів, а й підтримувати їжею людей. 

Через дії окупанта Михайло та його ферма пережили непрості часи. Навколишні мости були підірвані, тому дістати сіно та зерно для корів було неможливо. Доводилось доїти корів без світла, завдяки запасам бензину для роботи генераторів. Та в найпотрібніший момент з‘явилась допомога – волонтерська група підтримала із закупівлею сіна та зерна. 

Робота на фермі починається о 5 ранку.  Михайлу потрібно погодувати та подоїти своїх корівок і їхати розвозити молоко та молочні продукти. Дорога порита треками від танків, із небезпечними ділянками, що прострілюються. Та фермер прямує до людей, які вирвались із Чернігова, Сум, виїхали з Києва, тому старається максимально допомогти їм, чим може. А ще розвозить молоко на блок-пости, роздає теробороні та ЗСУ. 

Після 5 років в Британії, де Михайло працював на кількох фермах та мав досвід своєї безпосередньої професії – ветеринара, він вирішив повернутися на батьківщину, щоб втілити свою мрію – відродити тваринництво в Україні. Працював у великих холдингах, закінчив МБА та врешті повернувся до витоків – власної ферми.

Михайло має свій ютюб канал, де із задоволенням ділиться з українцями практичними порадами з тваринництва, ведення господарства та бізнесу й просто життєвими історіями. 

#Українці_відповідальні_громадяни #100відповідальнихвчинків #Ukrainians_responsible_citizens #100repsonsibleactions